2012-12-21 09:17:46
Φωτογραφία για Η Β. Κορέα πανηγυρίζει, ο κόσμος ανησυχεί
The Guardian

Πριν από οκτώ μήνες, ο νέος τότε ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπήρξε αυτόπτης μάρτυς της παταγώδους αποτυχίας εκτόξευσης ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, με την οποία το καθεστώς επιθυμούσε να γιορτάσει την επέτειο των εκατό ετών από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, εθνάρχη και παππού του σημερινού ηγέτη. Ο πύραυλος διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη μαζί με τη βεβαιότητα του καθεστώτος για την αρτιότητα της βορειοκορεατικής τεχνογνωσίας.

Ωστόσο, η επιτυχής εκτόξευση μετεωρολογικού δορυφόρου ήταν αρκετή για να ενισχύσει τη θέση του νεαρού ηγέτη και να «θάψει» την αισχύνη της περυσινής άνοιξης. Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ απέδωσαν την επιτυχία στη σπουδαιότητα των τριών γενεών ηγετών. «Τη στιγμή που η χώρα καταλαμβάνεται από νοσταλγία και σεβασμό για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, οι επιστήμονές της καταφέρνουν να εκτοξεύσουν επιτυχώς ένα δορυφόρο το 2012, τη χρονιά που εορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.


Διαβάστε περισσότερα Στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας προσωπικό και ένοικοι χειροκροτήσαν μόλις ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση, ενώ αυτοκίνητα με μεγάφωνα μετέδιδαν τα καλά νέα.

Η αλήθεια είναι ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να παραπλανήσει τους ειδικούς που πίστευαν ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα τεχνικά προβλήματα θα καθυστερούσαν την εκτόξευση.

Ομως, η βορειοκορεατική επιτυχία, εκτός από ενθουσιασμό, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων της Νότιας Κορεας που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οπως και να έχει, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν εμφανίζεται έτοιμος να αγνοήσει την Κίνα, τον μοναδικό σημαντικό σύμμαχο του κράτους του και δωρητή βοήθειας προκειμένου να αποκαταστήσει τη φήμη του μετά την αποτυχή εκτόξευση του Απριλίου. Εκτοτε, άλλωστε, αντικατέστησε τη στρατιωτική ηγεσία με ανθρώπους που ο ίδιος πιστεύει ότι θα τον στηρίξουν στην ανοικοδόμηση ενός καθεστώτος που θα ταιριάζει καλύτερα στην εικόνα του.

Φυσικά, η προχθεσινή επιτυχία δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι και ο στόχος της μυστικής εκτόξευσης σύμφωνα με αναλυτές σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα, με πυρηνικές κεφαλές και ικανότητα να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/12/2012_505268
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ