2012-12-21 08:52:42
Φωτογραφία για Κι όμως η ΔΕΗ θα επιβάλλει...αυξήσεις στα τιμολόγια της!
Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το αρμόδιο υπουργείο.

Χθες, συνεδρίαζε, ως αργά το βράδυ, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρώσει την πρότασή της προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, για το τελικό ύψος των αυξήσεων, ενώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αύξηση του ρεύματος είναι επιλογή που οδηγεί τελικά στο να έχουμε νεκρούς από το κρύο αυτό το χειμώνα», δήλωνε ότι: «Είναι υποχρέωσή μας να προσαρμόσουμε τα τιμολόγια στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Η σταδιακή προσαρμογή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και στόχος της κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση της αύξησης στα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, για τις ευπαθείς ομάδες».

Η πρόταση της ΡΑΕ


Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόταση της ΡΑΕ υπέρ δραστικής μείωσης των αυξήσεων, που ζητά η ΔΕΗ, κυρίως, για την πρώτη δόση της αύξησης από 1-1-2013, ήτοι, περιορισμό σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ σε μέσα επίπεδα, οι ανατιμήσεις αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 20 και 25%.

Η πρόταση θα διαβιβαστεί στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ληφθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις. Παράγοντες της ΡΑΕ διέρρεαν ότι η τελική πρόταση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, θα έχει ως γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, πρώτα από όλα, όμως, το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων. Ούτως ή άλλως, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού, και ότι οι αυξήσεις στη ΔΕΗ δεν θα είναι μεγάλες».

Η κυβέρνηση μελετά, την ίδια ώρα, την απεμπλοκή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τέλη υπέρ τρίτων, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια και τη δραστική μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Κοινωνικό τιμολόγιο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στο ΥΠΕΚΑ, ζήτησε διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε στο κοινωνικό τιμολόγιο να ενταχθούν περισσότερες οικογένειες, από 300.000 να φτάσει στις 400.000, εφαρμογή της έκπτωσης στο κοινωνικό τιμολόγιο στο σύνολο της κατανάλωσης, και όχι σε μέρος της, αυξήσεις στις μεγάλες καταναλώσεις και επέκταση εφαρμογής του φτηνού νυχτερινού τιμολογίου τόσο σε περισσότερα νοικοκυριά, όσο και στις αγροτικές καταναλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει μεσοσταθμικές αυξήσεις που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7% για το 2013, οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, αρχής γενομένης από 01.01.2013 και σταδιακή κατάργηση των κλιμακίων κατανάλωσης.

Η επιχείρηση στηρίζει το αίτημά της αυτό στην αύξηση του συνολικού κόστους ενέργειας σε 4,4 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 4 δισ. το 2012, και στο ότι μόνο το 35% των δαπανών της είναι ελεγχόμενες, έναντι 65% που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Τα χρέη, πάντως, των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ διπλασιάστηκαν, λόγω απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ οι αποκοπές ηλεκτροδότησης αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με το 2011.

Βουλγαρία

Οι ενεργειακές εξαγωγές της Βουλγαρίας μειώθηκαν κατά 21% τους πρώτους 11 μήνες του 2012 σε 7,7 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης από την Ελλάδα, δήλωσε χθες αρμόδιος αξιωματούχος.

Ο Ιβάν Γιότοβ, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης της Βουλγαρίας, ανέφερε επίσης ότι η βραδεία οικονομική ανάκαμψη στην περιφέρεια και ο σχετικά ήπιος χειμώνας έπληξαν τις εξαγωγές. Η Βουλγαρία είναι μια χώρα η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικά της κράτη στα Βαλκάνια - στην Ελλάδα, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στην Τουρκία.

Επικεφαλής μέχρι το 2015

Τον Ιανουάριο του 2015 λήγει η δεύτερη τριετής θητεία του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ που εγκρίθηκε χθες και από την Έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευση του μετόχου της πλειοψηφίας της εταιρείας. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ