2012-12-20 21:03:09
Φωτογραφία για Δεν αναβάθμισε η Standard & Poor's τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες
Παρά την αναβάθμιση της χώρας

Η Standard & Poor's διατήρησε την Πέμπτη την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση CCC για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, την Εθνική, την Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε ανάλογη αναβάθμιση των τραπεζών με αυτή της ελληνικής οικονομίας.

Παρά την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, οι τέσσερις τράπεζες «θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους για το αδύναμο πιστωτικό προφίλ τους» λέει η S&P.

Επίσης διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές τους (outlook), που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση οποιασδήποτε εκ των τεσσάρων τραπεζών, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα μια στις τρεις πιθανότητες να αθετήσουν υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, «αν και πιστεύουμε ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία (της Ελλάδας) επωφελήθηκε από την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και να διατηρήσει την συμμετοχή της στην ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που αξιολογήσαμε μάλλον θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους για το αδύναμο πιστωτικό προφίλ τους».


Ο οίκος αξιολόγησης είπε επίσης ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, γεγονός που αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης. Όπως αναφέρει «ίσως υποβαθμίσει την αξιολόγηση οποιασδήποτε εκ των τεσσάρων τραπεζών, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα μια στις τρεις πιθανότητα να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Στην ανακοίνωση της η S&P επισημαίνει ότι η αναμενόμενη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών από το ΤΧΣ θα τους δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον αντίκτυπο από απώλειες που μπορεί να προκύψουν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και τις υψηλές προβλέψεις στα εγχώρια χαρτοφυλάκια τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το μέγεθος της στήριξης από το ΤΧΣ, δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει πλήρως την επίδραση της βαθιάς επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Προσθέτει ακόμα ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών θα συνεχίσει να επιδεινώνεται σε πολύ υψηλό ρυθμό τα ακόλουθα τρίμηνα, καθώς η ελληνική οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και η ρευστότητα περιορισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο οίκος είχε προχωρήσει σε γενναία αναβάθμιση κατά έξι βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD) σε Β-.

Συνήθως, μετά τις αναβαθμίσεις ή τις υποβαθμίσεις μίας χώρας, ακολουθεί ανάλογη αναπροσαρμογή των αξιολογήσεων και για τα πιστωτικά της ιδρύματα.

Newsroom ΔΟΛ
  
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ