2012-12-20 16:08:03
Φωτογραφία για Τουρκία και τ/κ ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση, δηλώνει ο Πρόεδρος
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ακολουθούν μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.

«Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.


Ο πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετών στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τις οποίες δέχθηκε χωριστά τα διαπιστευτήρια της πρώτης πρέσβη της Ισημερινής Γουινέας με έδρα τη Ρώμη, Σεσίλια Ομπόνο Ντονγκ, τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, με έδρα τη Ρώμη, Νγκουγιέν Χόανγκ Λονγκ και τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, με έδρα την Αθήνα, Κριστιάν Μπιεβέρ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον τέως Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παράλληλα επανέλαβε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», ανέφερε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ