2012-12-20 11:50:05
Φωτογραφία για Το νέφος από τις ξυλόσομπες η πιο... ορατή ίσως συνέπεια της κρίσης - Πολλές οι πιθανές βλάβες στον οργανισμό
Πολλές οι πιθανές βλάβες στον οργανισμό, λέει στο attacktv.gr ο καθηγητής Χρ. Γεωργίου - Ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο για τη ραγδαία μείωση του προσδόκιμου ζωής σε συνθήκες φτώχειας Λίγο πολύ, όλοι είχαμε πάρει μέχρι τώρα... μυρωδιά από τη βαθιά οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό που άλλαξε εδώ και λίγες μέρες -με τη... συμβολή, φυσικά, και της σαφούς μεταβολής του σκηνικού του καιρού προς το χειμωνιάτικο- είναι ότι η κρίση αυτή έχει πια αρχίσει στην κυριολεξία να μυρίζει. Συγκεκριμένα, να μυρίζει έντονα καμένο ξύλο, είτε από τα άλλοτε απλώς διακοσμητικά τζάκια είτε από τις ξυλόσομπες, που... φυτρώνουν στα σπίτια μας σαν μανιτάρια.

Λίγο πολύ, όλοι είχαμε πάρει μέχρι τώρα... μυρωδιά από τη βαθιά οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό που άλλαξε εδώ και λίγες μέρες -με τη... συμβολή, φυσικά, και της σαφούς μεταβολής του σκηνικού του καιρού προς το χειμωνιάτικο- είναι ότι η κρίση αυτή έχει πια αρχίσει στην κυριολεξία να μυρίζει. Συγκεκριμένα, να μυρίζει έντονα καμένο ξύλο, είτε από τα άλλοτε απλώς διακοσμητικά τζάκια είτε από τις ξυλόσομπες, που... φυτρώνουν στα σπίτια μας σαν μανιτάρια.


Βλέπετε, το πετρέλαιο, που θέρμαινε άλλοτε σχεδόν στο σύνολό τους τις πολυκατοικίες, αλλά και τις μονοκατοικίες, κατ' εξοχήν των πόλεων, αποτελεί πλέον απλησίαστο είδος πολυτελείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Αρκεί, λοιπόν, να περπατήσει κανείς για λίγο στους δρόμους της Πάτρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων, αλλά και μικρότερων, πόλεων, και θα αισθανθεί αμέσως την οσμή του καμένου, αλλά και τη θολούρα που προκαλείται, δημιουργώντας συνθήκες αιθαλομίχλης. Παράλληλα, θα νιώσει, βέβαια, και μια κάποια δυσφορία, μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με την οργανική του κατάσταση.

Κι αυτά ξέχωρα από το γεγονός ότι η τεράστια αύξηση της ζήτησης ξυλείας έχει δώσει εφιαλτικές διαστάσεις στη μάστιγα της λαθροϋλοτομίας, καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εισβολής αετονύχηδων όχι μόνο σε δασικές περιοχές, αλλά ακόμη και σε λιοστάσια κι άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, με σκοπό τον τεμαχισμό των δέντρων και την εκμετάλλευση του ξύλου τους.

Σαφείς οι κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις

Θέλοντας, πέρα από τις απλές διαπιστώσεις, στις οποίες προβαίνουμε όλοι μας, να πάρει τη γνώμη ενός καταξιωμένου πανεπιστημιακού, το attacktv.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Γεωργίου, του οποίου ζήτησε τα... φώτα, προκειμένου να προσεγγίσει το φαινόμενο, τόσο από την επιστημονική του σκοπιά όσο και από τη σαφώς κοινωνικοοικονομική του προέκταση.

Ο κ. Γεωργίου υπήρξε κατηγορηματικός, ως προς τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μέσω των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτή την περίοδο, αλλά είπε και κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό: Πως, παρ' όλα αυτά, η αρνητική αυτή επίπτωση αποτελεί "παρωνυχίδα", μπροστά στις υπόλοιπες εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις που έχει η αυστηρά ακολουθούμενη πολιτική των Μνημονίων στο βιοτικό μας επίπεδο, στην ποιότητα ζωής μας, στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη και, κατά συνέπεια, στο ίδιο το προσδόκιμο ζωής μας.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργίου, αναφερόμενος στο φαινόμενο της δυσφορίας που προξενείται από την καύση ξύλων και άλλων υλικών για θέρμανση, παρατήρησε πως η κατάσταση σίγουρα επιδεινώνεται όταν υπάρχει υγρασία και συνέχισε: "Είναι οπωσδήποτε επικίνδυνο για την υγεία. Τα σωματίδια πηγαίνουν στους πνεύμονές μας και επικάθονται. Μπορούν ακόμη να περάσουν και στα κύτταρα και να προκαλέσουν φλεγμονές, ιδίως στα μικρά παιδιά, ενώ δεν μπορούμε να ξέρουμε και τις τοξικές ουσίες που είναι δυνατόν να περιέχουν τα ξύλα, ανάλογα με την επεξεργασία που έχουν υποστεί".

Πάρα πολλά τα αναπνευστικά προβλήματα

Ο γνωστός καθηγητής Βιολογίας τόνισε ακόμη πως τα αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλούνται, είναι πάρα πολλά. Έτσι, είναι πιθανό να προκύψουν χρόνιες παθήσεις σε μικρά παιδιά, ενώ και στους ηλικιωμένους επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες ασθένειες του αναπνευστικού.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι, ενώ το όριο που θέτει η επιστημονική κοινότητα γι' αυτού του είδους τα αιωρούμενα σωματίδια είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό, μετρήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι έχουν υπερβεί και τα 300, δηλαδή έξι φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα!

Πάντως, στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργίου έσπευσε να διευκρινίσει πως, ακόμη και στις εποχές που υπήρχε δυνατότητα οι άνθρωποι να καίνε πετρέλαιο, δημιουργούνταν αντίστοιχα προβλήματα, από τη χημική τοξικότητα που εξέπεμπαν οι καυστήρες.

Ωστόσο, όπως είπε, στις προηγμένες χώρες έχει λυθεί το πρόβλημα, με την ύπαρξη δικτύων παροχής ζεστού νερού, που το διοχετεύουν στα σπίτια.

Υπογράμμισε ακόμη πως το ζήτημα είναι κυρίως κοινωνικό, λέγοντας ότι και όσοι έχουν ξυλόσομπες δεν λύνουν το πρόβλημα της θέρμανσης, ενώ και ρυπαίνουν και την ατμόσφαιρα.

"Είτε μέσα στη φτώχεια είτε μέσα σε μία σχετικά υποφερτή ζωή, το οικονομικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται ο άνθρωπος", είναι μία από τις παρατηρήσεις που έκανε.

Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί και 10 εκατ. Γερμανοί κάτω από το όριο της φτώχειας

Αμέσως μετά, ο καθηγητής Γεωργίου πέταξε τη... βόμβα του, λέγοντας: "Κοιτώντας αυτά τα πράγματα και τοποθετώντας τα σ' ένα πλαίσιο περισσότερο κοινωνικό, οι συνέπειες για την υγεία που προκύπτουν από τη φτώχεια είναι πολύ περισσότερες από τη ρύπανση που τα φτωχά νοικοκυριά προκαλούν, λόγω της καύσης των ξύλων. Έχουν γίνει μελέτες, βάσει των οποίων η φτώχεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια".

Συμπλήρωσε δε ότι σε ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και στις ΗΠΑ τα ποσοστά ασθενειών οφειλόμενων στο στρες, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχικών δυσλειτουργιών, την τελευταία δεκαετία έχουν ανέβει κατά 15%. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επισημάνει ότι, ακόμη και στις ΗΠΑ, υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. κάτοικοι κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και 10 εκατ. άνθρωποι στην κραταιά Γερμανία.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουν εκπονηθεί πάρα πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση του στρες σε παθολογικές καταστάσεις. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι καρκίνοι μόλις σε ποσοστό 4% οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Για το υπόλοιπο 96% ευθύνονται περιβαλλοντικά αίτια, αλλά και το στρες, που συμβαδίζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ