2012-12-20 08:15:47
Φωτογραφία για ΝΕΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Νέο αλαλούμ με το θέμα των αποδείξεων κατάφερε να προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα ακόμα και μετά την έναρξη συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ουδείς να γνωρίζει πόσες αποδείξεις θα πρέπει να συλλέξει το 2013 και με τι ποινή φόρου κινδυνεύει αν δεν το κάνει. 

Ο χρόνος μπορεί να είναι αρωγός, καθώς προφανώς δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει ήδη από το 2012 πόσες αποδείξεις θα μαζέψει το 2013, ακόμα κι αν διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του έτους.

Από την άλλη πλευρά όμως, μετά τα αλλεπάλληλα μπρος πίσω και τα γράψε σβήσε του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν μπορεί παρά να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν ξέρει τι θέλει να κάνει με το θέμα των αποδείξεων.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, διάταξη σχετική με αποδείξεις δεν υπάρχει.


Σε προσχέδιο νομοσχεδίου που είχε διαρρεύσει στο παρελθόν υπήρχε διάταξη για υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων, η οποία όμως κρίθηκε αναποτελεσματική και διαγράφηκε. Έτσι, έμεινε η αίσθηση ότι το μέτρο των αποδείξεων καταργείται και αναζητείται κάτι πιο ουσιαστικό που θα χτυπήσει πραγματικά τη φοροδιαφυγή.

Ούτως ή άλλως και σήμερα που ισχύει το μέτρο, αποδείξεις δεν κόβονται ιδίως αν τα βρουν πωλητής με αγοραστή και μοιραστούν το ΦΠΑ ή ακόμα και χωρίς μοιρασιά. Απλώς δεν κόβονται αποδείξεις.

Χθες όμως, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύσει και το 2013 και ανέφερε μάλιστα ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που προβλέπει η νέα κλίμακα για μισθωτούς –συνταξιούχους), την «προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου».

Μετά τη δήλωση άρχισαν οι γκρίζες ζώνες: 

* Αν η συλλογή αποδείξεων κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, για ποιο λόγο να μαζέψει αποδείξεις μισθωτός και συνταξιούχος με εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν δικαιούται την έκπτωση φόρου και 

* τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται τη συγκεκριμένη έκπτωση φόρου. 

Στελέχη που μετείχαν στη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου έλεγαν χθες, ότι κατά πάσα πιθανότητα η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης «κατά πάσα πιθανότητα» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συλλογή αποδείξεων δεν θα κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου αλλά απλώς θα επιφέρει ποινή έξτρα φόρου σε όσους δεν έχουν συλλέξει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Η ποινή του έξτρα φόρου θα είναι «μάλλον» ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος 22% από 10% που ισχύει μέχρι σήμερα και θα επιβάλλεται στη διαφορά αξίας ανάμεσα στις απαιτούμενες αποδείξεις και τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν.

Τι θα ισχύσει τελικά το 2013, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Δάκτυλος» Τζίγκερ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Δάκτυλος» Τζίγκερ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ