2012-12-19 14:04:03
Φωτογραφία για Φωτό από τον εορτασμό του Αγίου Σεβαστιανού και τελετή γενεθλίων του 282 Μ/Κ ΤΕ στην Κω
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ :

Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασε η όμορφη ακριτική Κως τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Σεβαστιανού στο μοναδικό φερώνυμο Ορθόδοξο Ναό που βρίσκεται εντός του Στρατοπέδου «Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος» στο Λινοπότι της Κω.

Ο διήμερος εορτασμός ξεκίνησε με τον Μέγα Αρχιερατικό πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου που ήρθε από τη γειτονική νήσο των σφουγγαράδων, την όμορφη Κάλυμνο, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο οποίος απουσίαζε στο Άγιο Όρος στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, και του Διοικητή της Μονάδας  που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος», Αντισυνταγματάρχη Πεζικού κ. Δημητρίου Κουλέτση.

Το διήμερο εορτασμό λάμπρυνε και ο Πρωθιερέας των Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικήτας Βελεγράκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του και την αγάπη του τιμάει την εορτή.


Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε μια όμορφη ζεστή μουσική εκδήλωση στα εστιατόρια της μονάδας με την παρουσία τοπικών αρχών, αξιωματικών και οπλιτών της ταξιαρχίας και της Μονάδας, αλλά και πλήθους φιλέορτων πιστών. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε ένα όμορφο βίντεο με ιστορικά στοιχεία για την ονομασία του στρατοπέδου, το οποίο φέρει το όνομα του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου, ο οποίος θυσιάστηκε στην πύλη του αγίου Ρωμανού κατά την άλωση της Βασιλεύουσας την αποφράδα ημέρα της Τρίτης 29 Μαΐου 1453. Παράλληλα, περιλάμβανε αφιέρωμα στην συμπλήρωση εκατό ετών από τους μεγάλους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους, καθώς και ιστορικά στοιχεία και δραστηριότητες της Μονάδας .

Στη μουσική εκδήλωση συμμετείχαν παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό, υψηλού επιπέδου, πρόγραμμα τα χορευτικά των μορφωτικών συλλόγων Ασφενδιού «Θεόκριτος» και Πυλιού «Απελλής», αλλά και η παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κω με μαέστρο το διευθυντή του σχολείου κύριο Χρήστο Γαμβρέλλη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τιμήθηκε η σπουδαία παραδοσιακή τραγουδίστρια της Κω κ. Άννα Καραμπεσίνη με την πλακέτα της μονάδας και προσεφέρθη αναμνηστικό δώρο στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιο από το Διοικητή της Μονάδας.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχεία η μυσταγωγική Θεία Ευχαριστία χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου. Το Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πίτσης, ο Διευθυντής των Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Νικήτας Βελεγράκης, ο στρατιωτικός ιερέας πατήρ Δημήτριος Μιχαλόπουλος και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Αμβρόσιος Καμπούρογλου.

Την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του αγίου στους χώρους του στρατοπέδου με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της στρατιωτικής μουσικής του σχηματισμού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος ομίλησε για την αγάπη την οποία τρέφει προς το πρόσωπο του εξαίρετου και αγαπητού, όπως χαρακτηριστικά είπε, ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ και για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε προσκαλώντας τον να παραστεί και να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών της εορτής. Ευχαρίστησε τον Πρωθιερέα του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Νικήτα Βελεγράκη για την τιμή που μας έκανε να βρίσκεται στον εορτασμό, αλλά και τον Διοικητή της Μονάδας για την τιμή που του έκανε να τον προσκαλέσει στις διήμερες πνευματικές εκδηλώσεις. Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου μετέφερε τις ευχές και το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη μας και τα συναισθήματα αγάπης τόσο προς τον άγιο Καλύμνου όσο και προς το Διοικητή της στρατιωτικής Μονάδας.

Να σημειωθεί ότι ο χορός των ιεροψαλτών απέδωσε μελωδικά τους ύμνους της εορτής υπό τη διεύθυνση του μουσικολόγου Αντωνίου Ζαμάγια.

Μετά το τέλος της ιεράς λιτανείας και προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με δυνατή φωνή κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να ψάλουν δυνατά τον εθνικό μας ύμνο.

Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα επίδειξη οπλικών συστημάτων σε υπαίθρια έκθεση εντός του στρατοπέδου και η τελετή γενεθλίων της μονάδος, η οποία συμπλήρωσε 66 χρόνια ζωής και προσφοράς στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την απονομή μεταλλίων στους νικητές των αγώνων που διοργάνωσε η μονάδα και το ψάλσιμο του εθνικού ύμνου με μπροστάρη τον μαχητή ιεράρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιο, ο οποίος ανεχώρησε από την Κω με τις καλύτερες και ομορφότερες αναμνήσεις από τη φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, αλλά και του Διοικητή της Μονάδας μας Αντισυνταγματάρχη Πεζικού κ. Δημητρίου Κουλέτση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον διήμερο εορτασμό παραβρέθηκαν από τη γειτονική Ρόδο ο πρόεδρος, μαζί με αντιπροσωπεία μελών, του Συνδέσμου Εθνοφυλακής Ρόδου, οι οποίοι προσέφεραν στη μονάδα μας μία τηλεόραση πλάσμα, ένα κλιματιστικό και μία κονσόλα με παιχνίδια για την ψυχαγωγία του στρατιωτικού προσωπικού του φυλακίου της Νήσου Ψερήμου, το οποίο με θάρρος και αυταπάρνηση φρουρεί τα σύνορα της πατρίδας μας, φυλάγοντας Θερμοπύλες.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ