2012-12-19 10:19:10
Φωτογραφία για Αναβάθμιση μετά από τρία χρόνια καταβύθισης
Η Ελλάδα επέστρεψε στις αναβαθμίσεις. Ο οίκος Standard & Poor's βελτίωσε την αξιολόγηση της χώρας μας κατά έξι βαθμίδες (αντί τέσσερις που ήταν το αναμενόμενο), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Ετσι πλέον η ελληνική οικονομία... «βαθμολογείται» από τον συγκεκριμένο οίκο με «B-», βγήκε δηλαδή από την κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ενώ αναβαθμίστηκαν και οι προοπτικές της σε «σταθερές».

«Θετική έκπληξη» χαρακτήρισαν Ελληνες τραπεζίτες την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών. Οπως έλεγαν: «Το κλίμα αλλάζει διεθνώς για την ελληνική οικονομία. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να έρθουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική απόφαση» για να προσθέσει: «Δεν εφησυχάζουμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας».


Στην ανακοίνωσή της η S&P ανέφερε ότι η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση για την ισχυρή αποφασιστικότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ. Η σταθερή προοπτική συνδέεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών προσαρμογών, παρά τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που το συνοδεύουν.

Ο οίκος παράλληλα αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου σε «Β» από «selective default». Ως εκ τούτου, αναβάθμισε και τις αξιολογήσεις όλων των εκκρεμών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εγγυάται η Ελλάδα, σε Β-/Β με σταθερό outlook.

Εκταμίευση

Εξήγησε ακόμη ότι η αναβάθμιση έρχεται μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους και της εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup. Και πρόσθεσε ότι καθώς η επαναγορά εφαρμόστηκε σε μέρος εκδόσεων και όχι στο σύνολο -καθώς κάποιοι ομολογιούχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν-, αυξάνει τις αξιολογήσεις των τίτλων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτό αντανακλά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε «CCC» από «Β» στις 13 Ιουνίου του 2011. Ακόμη, η Moody's διατηρεί στην παρούσα φάση αξιολόγηση «C» και η Fitch αξιολόγηση «CCC «για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται η αντίδραση των δύο οίκων μετά την επαναγορά χρέους και την εκταμίευση της δόσης.

Κατά την S&P, ακόμη και μετά την επαναγορά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε επίπεδα άνω του 160% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βελτιώσει σημαντικά τους όρους της ελληνικής βοήθειας, μειώνοντας ουσιαστικά το χρέος υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014.

Η S&P υπογράμμισε, τέλος, ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές υπόκειται σε μια σειρά εγχώριων και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.

ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ