2012-12-18 23:22:03
Φωτογραφία για Blackrock: Ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης έχει μειωθεί
Μειωμένους κινδύνους διάσπασης της ευρωζώνης και βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2013, «βλέπει» σε έκθεσή της... με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, η Blackrock.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος, το τμήμα Επενδυτικών Ερευνών της Blackrock επισημαίνει πως οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί για μια θετική αν και σταδιακή στροφή των παγκόσμιων οικονομικών και επενδυτικών συνθηκών το 2013.

Ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, ενώ όπως επισημαίνει, η ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τις χαμηλές προσδοκίες για ανάπτυξη το 2013 «αμβλύνοντας τον πόνο» της δημοσιονομικής λιτότητας. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν τον «πόνο» της παρατεταμένης λιτότητας μέσω της παράτασης των προθεσμιών επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, κάτι που ενδέχεται να «γλυτώσει» την Ευρώπη από το σπιράλ της ύφεσης.


Ειδικότερα, ο οίκος μειώνει στο 10% από 15-20% που ήταν στα μέσα του έτους, τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί εντός του 2013 το σενάριο της «Θείας Δίκης», δηλαδή το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία που περιλαμβάνει παγκόσμια ύφεση, κοινωνικές αναταραχές και μεγάλες απώλειες σε όλα τα assets.

«Βλέπουμε μια μικρότερη πιθανότητα για το κακό σενάριο, καθώς ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης έχει μειωθεί και το οικονομικό momentum της Κίνας φαίνεται να ενισχύεται. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και την Μέσης Ανατολής κρατούν το κλειδί για το κουτί της Πανδόρας», αναφέρει η έκθεση, με την προϋπόθεση πως θα έχει αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Blackrock αυξάνει τις πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου «ανάπτυξης» το 2013 στο 20% από 5-10 % που ήταν στις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Κάτω από αυτό το σενάριο, οι βασικές οικονομίες, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, θα αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να «απελευθερώνεται» από τη νομισματική πολιτική.

«Γενικά, είμαστε πιο αισιόδοξοι για τις αγορές από ότι στην τελευταία αναθεώρηση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας τον Ιούνιο του 2012», σχολίασε ο Richard Urwin, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock Solutions Fiduciary Mandates, ενώ πρόσθεσε «Αρκετοί σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη και την διάθεση ανάληψης κινδύνου αναζωπυρώνονται καθώς μπαίνουμε στο 2013, θέτοντας τις βάσεις για θετικές εκπλήξεις. Γενικά, βλέπουμε πως ο κόσμος κινείται αργά προς «καλά πράγματα», δεδομένων των πιέσεων απομόχλευσης σε περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου».

Οι επενδυτές, υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, πρωτίστως της επιτακτικής προσπάθειας αποφυγής του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, που θα χαράξει την κατεύθυνση της πορείας για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία το 2013.

Οι επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν το 2012 θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τις εξελίξεις το 2013, σημειώνει ο Ewen Cameron Watt, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της Blackrock.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ