2012-12-18 18:18:02
Φωτογραφία για Οικονομική ένεση οι πολιτικοί γάμοι στην Πάφο
Σημαντικά είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι δήμοι της επαρχίας Πάφου από την τέλεση των πολιτικών γάμων. Η διαδικασία είναι απλή και πολλά ζευγάρια από όλον τον κόσμο επιλέγουν ως τόπο τέλεσης του γάμου τους την επαρχία Πάφου συνδυάζοντας το γεγονός με το μήνα του μέλιτος.

Οι δήμοι Γεροσκήπου, Πάφου, Πέγειας και Πόλη Χρυσοχούς αποτελούν από τους πιο αγαπητούς προορισμούς για αυτό τελούνται σε ετήσια βάση πολλοί πολιτικοί γάμοι. Οι υπεύθυνοι των γραφείων τέλεσης πολιτικών γάμων και στους τέσσερις δήμους ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως οι πολιτικοί γάμοι αναμφίβολα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων των τοπικών αρχών κατά τα τελευταία χρόνια κάτι που αναγκάζει την δημοτική αρχή να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα αυτό.

Φυσικά ο μεγάλος αριθμός πολιτικών γάμων εξαρτάται και από την τουριστική κίνηση και αντίστροφα. Ο κάθε δήμος με την υπηρεσία τέλεσης πολιτικών γάμων δίνει την δική του μάχη σε ειδικές εκθέσεις στο εξωτερικό καθώς και με την συμμετοχή του στα διάφορα προγράμματα προβολής του τουριστικού προϊόντος στην πόλη μας
. Οι δήμοι της επαρχίας Πάφου βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση τρόπων αναβάθμισης του θεσμού αυτού, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων μελλονύμφων. Όπως είναι γνωστό και οι πολιτικοί γάμοι περνούν μέσα από τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών οι οποίοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από την στιγμή που όλοι οι δήμοι της επαρχίας δίνουν σκληρή μάχη για εξασφάλιση αυτού του σημαντικού εσόδου. Με λίγα λόγια πρέπει να πεισθούν αυτοί οι οργανισμοί για το επίπεδο και τις ψηλές υπηρεσίες που προσφέρει ο κάθε δήμος ώστε να πουν το μεγάλο «ναι», εκ μέρους των πελατών τους.

«Αύξηση των εσόδων στο δήμο Γεροσκήπου το 2012 κατά 25%»

Το 2012 σημειώθηκε αύξηση των εσόδων στο Δήμο Γεροσκήπου της τάξης του 25% από το 2011 ανέφερε στο ΚΥΠΕ η υπεύθυνη του γραφείου τέλεσης πολιτικών γάμων του Δήμου Γεροσκήπου Μαρίνα Πολυβίου. Συγκεκριμένα η κ. Πολυβίου, είπε πως το σύνολο των πολιτικών γάμων που τελέστηκαν το 2011 ανήλθαν σε 745 και το 2012 σε 932. Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2013 η κ. Πολυβίου είπε « μέχρι στιγμής έχουμε το 76% των κρατήσεων του 2012».Επίσης πρόσθεσε, οι κρατήσεις για το έτος 2014 είναι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός, ωστόσο όπως ανέφερε, είναι πολύ νωρίς για σίγουρους αριθμούς. Η κ. Πολυβίου αναφέρθηκε και στην «σημαντική », κατά την έκφραση της ημερομηνία 12/12/2012 κατά την οποία τελέστηκαν στο δήμο Γεροσκήπου τρεις πολιτικοί γάμοι , εκ των οποίων ο ένας τελέστηκε στις 12:00 το μεσημέρι.

Οι μελλόνυμφοι που αποφασίζουν να πουν το μεγάλο «ναι» στο Δήμο Γεροσκήπου σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου τέλεσης πολιτικών γάμων του Δήμου προέρχονται το 80% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% από τη Ρωσία, και το 5% από άλλες εθνικότητες. Οι χώροι τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δήμο Γεροσκήπου είναι οι Ιεροί Κήποι της Αφροδίτης στην Κάτω Βρύση, οι ξενοδοχειακές μονάδες, η πλατεία της Γεροσκήπου και η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

«Μειωμένοι οι πολιτικοί γάμοι στο Δ. Πέγειας το 2012 κατά 200»

Στο Δήμο Πέγειας η υπεύθυνη του γραφείου τέλεσης πολιτικών γάμων Μαρία Γιάγκου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ενδιαφέρον για την τέλεση του πολιτικού τους γάμου στο δήμο Πέγειας επιδεικνύουν ζευγάρια όλων των ηλικιών κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Συγκεκριμένα η κ. Γιάγκου είπε ότι το 2012 τελέστηκαν 650 πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Πέγειας, ενώ το 2011 τελέστηκαν 850. Αυτό πρόσθεσε, καταδεικνύει ότι ο αριθμός των πολιτικών γάμων στο Δήμο Πέγειας κατά το 2012 ήταν μειωμένος κατά διακόσιους γάμους. Παρά ταύτα, συνέχισε, τα φετινά έσοδα του δήμου Πέγειας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και ανήλθαν στις 220 χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά το 2013 και 2014 η κ. Γιάγκου πρόσθεσε, ότι θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, καλύτερες χρονιές. Οι γάμοι συνήθως συνέχισε, τελούνται είτε σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής, είτε σε άλλους επιλεγμένους χώρους εκτός δημοτικού μεγάρου, οπότε επιβάλλεται επιπλέον χρέωση.

«Περιορισμένη η τέλεση πολιτικών γάμων στο Δ. Πόλεως Χρυσοχούς»

Στην Πόλη Χρυσοχούς σύμφωνα με την β΄ γραμματειακή λειτουργό υπεύθυνη του γραφείου τέλεσης πολιτικών γάμων Ανθούλα Σάββα, αλλά και τον επίσης υπεύθυνο του γραφείου Δημήτρη Χριστοφόρου, κατά το έτος 2012 τελέστηκαν στο Δήμο μόνο 31 γάμοι και τα έσοδα απ' αυτούς ανήλθαν σε 15.744 ευρώ. Όσον αφορά το 2013 η κ. Σάββα ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως έχει προγραμματιστεί η τέλεση 35 πολιτικών γάμων μέχρι στιγμής. Οι μελλόνυμφοι πρόσθεσε, κυρίως προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σημαντική πηγή εσόδων η τέλεση πολιτικών γάμων για το Δ. Πάφου»

Εξάλλου στο Δήμο Πάφου η τέλεση πολιτικών γάμων αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την δημοτική αρχή όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η υπεύθυνη του γραφείου πολιτικών γάμων Δόξα Οικονομίδου. Ανέφερε ότι το 2012 έχουν τελεστεί 812 πολιτικοί γάμοι που αντιστοιχούν με το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ, ενώ το 2011 τελέστηκαν 896 πολιτικοί γάμοι και τα έσοδα συνέχισε, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Οι πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Πάφου τελούνται στο Δημοτικό Μέγαρο που βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου και είναι ο συνήθης τόπος τέλεσης πολιτικών γάμων.

Το κτίριο του δημοτικού μεγάρου που είναι κτισμένο σε κλασσικό στυλ, περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτίρια όπως η δημοτική βιβλιοθήκη και τα σχολεία, καθώς επίσης και από τον δημόσιο κήπο, το σιντριβάνι με τον Κοιμωμένο Έρωτα και την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και προσελκύει πολλά ζευγάρια για την τέλεση του γάμου τους. Επίσης η εσωτερική διακόσμηση της αίθουσας γάμων όσο και η μεγαλοπρεπής όψη του Δημοτικού Μεγάρου το κάνουν ιδιαίτερα γοητευτική επιλογή για την τέλεση γάμων.

Κάποια ωστόσο από τα ζευγάρια επιλέγουν να τελέσουν τον γάμο τους στα ξενοδοχεία και κάποια « εν πλω» . Σύμφωνα με την κ. Οικονομίδου εκτός από το Δημοτικό Μέγαρο, μετά από συναίνεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων μπορούν να τελεστούν γάμοι τόσο στο χώρο της πλατείας, όσο και στο ίδιο το Μεσαιωνικό Κάστρο, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια προώθησης τέλεσης πολιτικών γάμων και στο πάρκο της Ήβης Μαλιώτου. Η κ. Οικονομίδου είπε τέλος ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέλη πολιτικού γάμου στην Πάφο επιδεικνύεται πρώτα και κύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Ισραήλ και το Λίβανο.

Οι υπεύθυνοι των γραφείων πολιτικών γάμων και στους τέσσερις δήμους ανέφεραν πως με την τέλεση πολιτικών γάμων στην επαρχία, εκτός από τους δήμους, σημαντικά έσοδα εξασφαλίζουν και δεκάδες επαγγελματίες φωτογράφοι της πόλης, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πλήρη κάλυψη της τέλεσης με φωτογραφίες, βίντεο καθώς και τα ξενοδοχεία με τις γαμήλιες τελετές. Εν κατακλείδι οι πολιτικοί γάμοι αποτελούν γερή ένεση στα οικονομικά των δήμων και επιβάλλεται άμεσα η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που άρχισε να παρουσιάζεται στην επαρχία μας με την εμπλοκή δήμων και κοινοτήτων.
alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένα μέτρο βροχής στον Πύργο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένα μέτρο βροχής στον Πύργο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ