2012-12-17 22:32:10
Φωτογραφία για Task Force: Σοβαρές υστερήσεις στα φορολογικά - Απαιτούνται αποφάσεις για το Δημόσιο...!!!
ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝΚάτω από τη βάση βαθμολογεί τα πεπραγμένα της φορολογικής διοίκησης και των σχετικών με αυτή στόχων η Task Force (Ομάδα Δράσης).

Στην έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Δράσης αναγνωρίζει την σημαντική προσπάθεια αναδιοργάνωσης των δομών του ελληνικού κράτους, ενώ επισημαίνει την επιζήμια επίδραση που είχε στη δυναμική της τεχνικής βοήθειας η παρατεταμένη περίοδος των δύο βουλευτικών εκλογών.

Επιπλέον:

Ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της φορολογικής διοίκησης, όπου παρά τα προγράμματα που δρομολογούνται, οι αλλαγές «δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε αποτελέσματα από πλευράς βελτίωσης του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης των φόρων».

Αναφέρει ευθέως ότι ελληνική φορολογική διοίκηση υπολείπεται των στόχων και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα ορόσημα για τα τέλη του 2012.

Ειδκότερα επισημαίνει:

«Όσον αφορά την είσπραξη οφειλών, οι καταβολές των «παλαιών» οφειλών ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 983 εκ. € έναντι των 2 δισ. € που αποτελεί το ορόσημο για το 2012. Όσον αφορά τον έλεγχο, ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογούμενων έχει επιτευχθεί (ολοκληρώθηκαν 354 έλεγχοι στις 31/10 έναντι του στόχου των 325 ελέγχων). Ωστόσο, ο στόχος για ελέγχους πλήρους κλίμακας των μεγάλων φορολογούμενων (88 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/10 έναντι του στόχου των 300 ελέγχων) και ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων (467 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/10 έναντι του στόχου των 1.300 ελέγχων) θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2012. Όσον αφορά τις περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ, το ορόσημο για το τέλος του έτους από πλευράς αριθμού ελέγχων έχει επιτευχθεί ήδη (18.071 έλεγχοι έως το τέλος του 2012 έναντι του στόχου των 10.000 ελέγχων). Το ποσοστό είσπραξης έως σήμερα για το τρέχον έτος (20,83% των εκτιμώμενων φόρων και προστίμων) ευθυγραμμίζεται με το στόχο του 20% για το 2012».

Ζητεί τη δρομολόγηση της αξιολόγησης των δομών των κύριων υπουργείων, καθώς και του προπαρασκευαστικού έργου για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων του προσωπικού του Δημοσίου.

Καταγράφει κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για ορισμένα επιχειρησιακά προγράμματα (εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού απορρόφησής τους), έως το τέλος του 2012, διαπίστωση που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Θέτει ως στόχο που θα πρέπει να ξεκινήσει από το α' τρίμηνο του 2013 την αναδιοργάνωση των ελληνικών υπουργείων, καθώς και την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση όλων των άλλων δημόσιων φορέων, η οποία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει το 2012 και να συνεχιστεί κατά το 2013 και αναφέρει ρητώς ότι: «Στην εν λόγω διαδικασία θα συμπεριληφθεί η συγχώνευση ή η κατάργηση ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών».

Διαπιστώνει πως παρότι το έργο του καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης και της μεθοδολογίας αξιολόγησης των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων έχει ξεκινήσει, «απαιτούνται πλέον αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία».

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Task Force

Ρεν: Η Ελλάδα παλεύει με αποφασιστικότητα βαθιά ριζωμένα προβλήματα

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν σημείωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup».

«Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση», πρόσθεσε ο κ. Ρεν διευκρινίζοντας ότι «η κυριότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης».

Πηγή / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ