2012-12-17 13:14:10
Φωτογραφία για Κύπρος:SOS Ορφανίδη στους πιστωτές
Δραματικό SOS προς στους πιστωτές στέλλει για στήριξη της η εταιρεία Ορφανίδης που ανέστειλε σήμερα τη λειτουργία δέκα υπεραγορών λόγω έλλειψης προϊόντων.

Μιλώντας στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνει ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για στήριξή της, τη φέρνει ένα μόλις βήμα πριν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, σήμερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους 10 υπεραγορές λόγω ανεπάρκειας προϊόντων ενώ σε λειτουργία βρίσκονται 11 υπεραγορές.

Οι υπεραγορές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι η πρώην Philips στην Πάφο, η υπεραγορά στο Ζακάκι, Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, Ορμήδεια, Κλείτος και Οθέλλος στη Λάρνακα, και οι υπεραγορές στην Ανθούπολη, Γέρι, Παλιομέτοχο και Αγίου Παύλου στη Λευκωσία.

«Η αναστολή της λειτουργίας των υπεραγορών έγινε καθώς δεν υπάρχουν προϊόντα να πωληθούν και είναι άσκοπη η λειτουργία τους», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.


«Η εταιρεία είναι ένα βήμα πριν από το τελικό κλείσιμο και περιμένουμε απεγνωσμένα από τις τράπεζες να λάβουν τις αποφάσεις τους εάν θα διοριστεί ή όχι διαχειριστής και εάν θα στηρίξουν ή όχι την εταιρεία», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Το απόγευμα το θέμα της στήριξης στην εταιρεία Ορφανίδης θα τεθεί επί τάπητος στα ανώτερα δώματα των τραπεζών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι προχωρεί στο διορισμό του διαχειριστή Ανδρέα Ανδρονίκου με στόχο την αναστροφή της πορείας της εταιρείας και την επιβίωση της. Ο διορισμός πρέπει να επικυρωθεί από τις τράπεζες, στις οποίες η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών, χρωστά πέραν των €150 εκ.

Η εταιρεία Ορφανίδης έχει επίσης χρέη €85 εκ. σε εμπορικούς και άλλους πιστωτές, που θα μείνουν εκτεθειμένοι με ζημιές εκατομμυρίων σε περίπτωση χρεοκοπίας της.

Η εταιρεία είχε πέρσι τζίρο κοντά στα €200 εκ. που μειώθηκε δραματικά φέτος λόγω ανταγωνισμού και λόγω των προβλημάτων που έχει με τους προμηθευτές.

Εδώ και κάποιες βδομάδες παρουσιάζονται ελλείψεις βασικών προϊόντων από τις υπεραγορές, διογκώνοντας το ρευστοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Στο επιχειρηματικό πλάνο που ετοίμασε τον Οκτώβριο η εταιρεία ευελπιστεί να μειώσει τις ζημιές από €11 εκ. που ανέμενε σε €2 εκ.

Κατά τη σύσκεψη των τραπεζών την Παρασκευή δεν λήφθηκε απόφαση για το θέμα της επικύρωσης του διορισμού του παραλήπτη και τη στήριξη της εταιρείας καθώς εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσον η ένεση ρευστότητας που ζητά η τράπεζα είναι αρκετή για να αναστρέψει την κατάσταση.

Προτάσσοντας το επιχειρήματα ότι είναι too big to fail η εταιρεία ελπίζει να λάβει τη στήριξη των τραπεζών μέχρι να είναι σε θέση να πωλήσει στοιχεία ενεργητικού (ακίνητα), τις εμπορικές της δραστηριότητες ή και τα δύο.

Η εταιρεία έχει στη διάθεση της ακίνητα €340 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή

 stockwatch.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ