2012-12-17 11:43:04
Φωτογραφία για Γιώργος Λιλλήκας: Κάλεσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τρόικας
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε χθες τον κυπριακό λαό, όπως το 2004 δεν επέτρεψε να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, έτσι και σήμερα, να μην επιτρέψει να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τρόικας. «Όπως και το 2004 είχαμε την επιλογή να πούμε «όχι», και το είπαμε και σώσαμε την Δημοκρατία, έτσι πρέπει να γίνει και σήμερα», είπε. Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε επίσης πως κάποιοι από τους ανθυποψηφίους του, προτού ακόμη η Τρόικα δώσει τους όρους του μνημονίου βιάστηκαν να πουν ότι πρέπει να υπογραφεί εδώ και τώρα, εκβιάζοντας πως αν δεν το πράξουμε θα καταρρεύσει και η οικονομία και το κράτος. «Όπως μας εκβίαζαν» είπε ο κ. Λιλλήκας, «το 2004 να αποδεχτούμε το Σχέδιο Ανάν, έτσι μας εκβιάζουν με τους ίδιους ακριβώς όρους».

Ο κ. Λιλλήκας μιλώντας σε περιφερειακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην γενέτειρά του Παναγιά, ανέφερε «οι άνθρωποι της Παναγιάς ξέρουν να δουλεύουν, ξέρουν να πεισμώνουν, και ξέρουν να αγωνίζονται»
. Η διαφορά μας, είπε, «είναι ότι εμείς, ξέρουμε τι είναι η φτώχεια, ξέρουμε τι είναι τα προβλήματα αλλά ξέρουμε πώς να τα προσπερνούμε». Ο κ. Λιλλήκας, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημαντικότητα των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι απ’ αυτές τις εκλογές θα κριθεί η λύση του Κυπριακού, το κοινωνικό μέτρο και η κοινωνική ευημερία όχι μόνο για την δική μας γενιά αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αναφερόμενος στην τρίτη ηλικία και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι απ’ αυτούς, είπε πως «έχουμε υποχρέωση σ’ αυτούς τους ανθρώπους που μας πρόσφεραν τα πάντα, να τους προσφέρουμε στα τελευταία χρόνια της ζωής τους μια αξιοπρεπή ζωή». Ο κ. Λιλλήκας έστειλε επίσης το μήνυμα πως κυρίαρχος στόχος μας είναι όπως, «ούτε μια οικογένεια να μην βρεθεί στο δρόμο». Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης πως αν επέλθει κούρεμα του κυπριακού χρέους, τότε ο συνεργατισμός πολύ δύσκολα θα επιβιώσει. Κούρεμα, είπε σημαίνει «να χάσει ένα μεγάλο μέρος από τα 2 δις που πλήρωσε ο συνεργατισμός για να αγοράσει κρατικά χρεόγραφα, κούρεμα σημαίνει τα ταμεία προνοίας που δάνεισαν την Κυβέρνηση να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω, και κάποιοι να μην έχουν δικαίωμα στη σύνταξη».

Αυτό που έχει στο μάτι η Τρόικα είναι όλα τα έσοδα από το φυσικό αέριο να καταλήγουν στα ταμεία της Τρόικας, για αυτό και εμείς, συνέχισε, καταθέσαμε πρόταση από το καλοκαίρι για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12. Αυτοί οι οποίοι, όπως είπε, «υποτίθεται ότι κόπτονται για το καλό των πολιτών, είναι αυτοί οι οποίοι εκβιάζουν να υπογράψουμε το μνημόνιο εδώ και τώρα, δίχως να γνωρίζουμε ούτε τον τόκο, ούτε το επιτόκιο αλλά και ούτε το ύψος του δανείου». Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην από κοινού διαμόρφωση μιας ελκυστικής πρότασης που εισηγήθηκε για το φυσικό αέριο, και η οποία θα οδηγήσει, όπως είπε, στην οικονομική ανάπτυξη. «Θα πρέπει», συμπλήρωσε, «να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για τα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό αλλά και η οικονομία πιο ανταγωνιστική». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα όπως η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τους ανθυποψηφίους του, στους οποίους απέστειλε επιστολές. «Τους καλώ και σήμερα» είπε, «απ’ αυτό το βήμα να απαντήσουν θετικά και να ανταποκριθούν θετικά», λέγοντας, παράλληλα, πως δεν τον ενδιαφέρει η πατρότητα της ιδέας, αλλά το καλό της πατρίδας μας.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ