2012-12-17 10:14:03
Φωτογραφία για Μπαραντέι: «Κλονίζονται τα θεμέλια του κράτους» στην Αίγυπτο
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε ότι "κλονίζονται τα θεμέλια του κράτους" καθώς όπως προκύπτει από την καταμέτρηση των ψήφων κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του νέου Συντάγματος.

Σε σχόλιά του στο Twitter, ο συντονιστής του σχηματισμού της αντιπολίτευσης "Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας" αναφέρει ότι "το επίπεδο της συναίσθησης του λαού αυξάνεται ραγδαία και η Αίγυπτος της επανάστασης είναι κοντά". Ο ίδιος παρατήρησε ότι το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται στο νέο Σύνταγμα ξεπερνά το 40%.

Λένε «ναι» στις αλλαγές

Θετικά υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισε η πλειοψηφία των Αιγυπτίων που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος, ανέφερε ένα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές.

«Στο δημοψήφισμα το 56,5% είπε ναι », δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος της Ελευθερίας της Αδελφότητας και της Δικαιοσύνης που παρακολούθησε στενά την διαδικασία του δημοψηφίσματος.


Εκπρόσωποι του ίδιου κόμματος ανέφεραν επίσης ότι το αποτέλεσμα βασίζεται σε μετρήσεις του 99% των εκλογικών τμημάτων και στους 10 τομείς- περιφέρειες όπου διεξήχθη το δημοψήφισμα.

Το κόμμα Ελευθερίας της Αδελφότητας και της Δικαιοσύνης είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Πιθανό θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του αιγυπτίου προέδρου.

Ο δεύτερος γύρος του αιγυπτιακού δημοψηφίσματος στις υπόλοιπες περιοχές που δεν ψήφισαν θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Ζητούν επανάληψη

Οκτώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο έκαναν σήμερα έκκληση να διεξαχθεί εκ νέου ο πρώτος γύρος του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα επικαλούμενες παρατυπίες.

Ο Μπαχέι αλ-Ντιν Χάσαν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σπουδών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καϊρου--μίας από τις οκτώ οργανώσεις--δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, παρεμποδίστηκε η παρουσία των παρατηρητών στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ενώ επιτράπηκε σε εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης τη θρησκευτική προπαγάνδα, τη διακοπή της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά κέντρα και το κλείσιμο κάποιων από αυτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ