2012-12-15 09:49:00
Φωτογραφία για Η ΣΥΛΛΗΨΗ
Του Τάσσου Τέλογλου

Η σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μετά από εντολή της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη ξάφνιασε μερικούς χθες αλλά ήταν μια πράξη αναμενόμενη.

Την ώρα που δεκάδες αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας μπλόκαραν τις εισόδους της μεγαλύτερης τράπεζας της κεντρικής Ευρώπης της Deutsche Bank και κρατούσαν δεκάδες υπαλλήλους εξετάζοντάς τους για την υπόθεση των αγοραπωλησιών πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, αδιαφορώντας για το ποιος μπορεί να είναι πίσω από την απόφαση, οι ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί χρειάσθηκαν ενάμιση χρόνο προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αν βεβαίως συγκρίνει την διάρκεια της υπόθεσης αυτής με τα τέσσερα χρόνια της υπόθεσης Siemens τότε η δικαιοσύνη κινήθηκε μάλλον γρήγορα.

Πίσω από την καθυστέρηση πάντως βρισκόταν και η προσπάθεια, θεμιτή κατά τη γνώμη του γράφοντος, να επαναπατρισθεί ένα μέρος των κεφαλαίων, ώστε τελικά να αναγκασθεί να καλύψει με μικρότερα ποσά την επιχείρηση διάσωσης της τράπεζας το ταμείο εγγυήσεως καταθέσεων και το ελληνικό δημόσιο.


Ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του διάβασαν λάθος τα σημεία των καιρών. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αλλά και όσα διεθνή μέσα ασχολήθηκαν με την υπόθεση –τα ελληνικά προσπάθησαν μάλλον να την «εκμεταλλευτούν» επιχειρώντας να αντλήσουν ή αντλώντας ρευστότητα –κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι με τέτοιου είδους διαχείριση ενός τραπεζικού οργανισμού θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη υπόθεση η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έστω και αν αυτό που συνέβη στην Proton ήταν από απόψεως έντασης, ποσού και ταχύτητας στην οποία συντελέσθη εντελώς διαφορετικό απ όσα είχε καταγράψει η εποπτεία τον προηγούμενο καιρό.

Αποτελεί ωστόσο υποκρισία η έκπληξη με την οποία εκείνοι που χαρακτήριζαν τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρηματία –φαινόμενο, εξέχοντες παράγοντες της σημερινής συγκυβέρνησης, περίοπτα στελέχη του τραπεζικού συστήματος που σήμερα τον έχουν μηνύσει και φυσικά οι δημοσιογράφοι που ευεργετήθηκαν παντοιοτρόπως από την απότομη εισβολή του στα media, παριστάνουν σήμερα τους ανήξερους.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έκανε τη δουλειά της, ούτε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι ορκωτοί ελεγκτές που υπέγραφαν ισολογισμούς εταιρειών του ομίλου, οι κυβερνήσεις από το 2005 ως το 2011 όταν οι αγελάδες ήταν παχιές, ο ελληνικός Τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξευτελίσθηκαν με «συμψηφισμούς». Η απόδοση ευθυνών τώρα δεν φτάνει.

Protagon
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ