2012-12-14 14:56:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Για πρώτη φορά δίκη στην Ελλάδα για πειρατεία! - Δίωξη κατά τεσσάρων Σομαλών
Στοιχεία για την ταυτότητα των σομαλών πειρατών, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2011 κατέλαβαν το ελληνικών συμφερόντων σούπερ τάνκερ «Irene SL», παρέδωσε χθες η Ιντερπόλ στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα εναντίον πειρατών. Τη δίωξη για την πράξη της πειρατείας άσκησε ο εισαγγελέας Πατρών και αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και εναντίον 4 Σομαλών που αναγνωρίστηκαν από το 25μελές πλήρωμα.

Το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ είχε πέσει στα χέρια Σομαλών πειρατών 200 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών του Ομάν και απελευθερώθηκε ύστερα από 58 ημέρες, και αφού καταβλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες λύτρα ύψους 13 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο, που έχει 333 μέτρα μήκος και 60 μέτρα πλάτος, είχε αναχωρήσει από το Κουβέιτ και είχε προορισμό τις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού μεταφέροντας 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου αξίας 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οι πειρατές κατάφεραν να αιφνιδιάσουν το πλήρωμα και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έπεσε στα χέρια τους. Το 25μελές πλήρωμά του αποτελούνταν από επτά Ελληνες, 17 Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.


Υστερα από την καταβολή των λύτρων, εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ιντερπόλ κάλεσε τα μέλη του πληρώματος στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Εκεί έγινε αναπαράσταση του τρόπου που οι πειρατές έσπασαν τα μέτρα ασφαλείας και κατέλαβαν το πλοίο. Στη συνέχεια οι 25 ναυτικοί είδαν φωτογραφίες πειρατών που τους έδειξε η Ιντερπόλ και αναγνώρισαν με βεβαιότητα 4 Σομαλούς που συμμετείχαν στην πειρατεία. «Η Ιντερπόλ θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στις ελληνικές Αρχές», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρόναλντ K. Νόουμπλ.

Πηγή: tanea
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εμείς οι Ελεύθεροι Πολίτες...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εμείς οι Ελεύθεροι Πολίτες...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ