2012-12-14 09:16:02
Φωτογραφία για Σαμαράς: Τελείωσαν οι εκβιασμοί για έξοδο από το ευρώ
«Σήμερα τελειώνουν οι φήμες, οι πιέσεις οι εκβιασμοί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός... Αντώνης Σαμαράς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς «σήμερα η Ελλάδα κερδίζει την μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη, ισχυρότερη και όχι απομονωμένη», υπογραμμίζοντας ότι «τα χρήματα που εκταμιεύονται για την Ελλάδα αποκτούν μία δικαίωση, για την πολιτική τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και τους βουλευτές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τρία κόμματα έδωσαν μαζί τις μάχες και τις κέρδισαν μαζί».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η σημερινή ημέρα «είναι μία αφετηρία για τους Έλληνες να αισιοδοξούν». Όπως εξήγησε, «μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα λάβει 52,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 40 δισ. περίπου θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα». Πρόκειται, όπως είπε, για την πρώτη φορά που τόσο μεγάλο ποσοστό χρημάτων θα μείνει μέσα στην Ελλάδα.


«Τους επόμενους μήνες το ελληνικό κράτος θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρωστά ποσό άνω των 9 δισ. ευρώ.

Με την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες, «θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν παραλύσει, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, και θα τονωθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να σωθούν θέσεις εργασίας, να φρενάρει η ανεργία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «απομακρύνθηκε το σύννεφο αβεβαιότητας».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η «σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα δικαίωσης απλά μιας πολιτικής, είναι μία ημέρα που κερδίσαμε οριστικά μία ευκαιρία να βγούμε οριστικά από την κρίση».

Και υπογράμμισε: «Την αξιοπιστία μας την αποκαταστήσαμε στο εξωτερικό, τώρα θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

Εν συνεχεία, σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι «επιβραβεύεται μια προσπάθεια πολλών μηνών. Η Ελλάδα πήρε σήμερα μία μεγάλη ανάσα, πήρε χρήματα για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της. Κέρδισε χρόνο για να φρενάρει την ανεργία και την ύφεση. Κέρδισε μία ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου και όχι με το μαχαίρι στο λαιμό».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση από τον ΕΤΧΣ προς την Ελλάδα, 49,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά, εξήγησε, θα προστεθούν 3,4 δισ. από το ΔΝΤ, δηλαδή συνολικά ως το Μάρτιο του 2013 θα καταβληθούν 52,5 δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι από τη δόση μαμούθ, των 34,3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τα 7 δισ. αφορούν στον προϋπολογισμό και την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα 11, 3 δισ. θα καλύψουν το κόστος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Τόνισε δε, ότι «η χώρα κατάκτησε ξανά το δικαίωμά της να ελπίζει», ενώ υπογράμμισε ότι «διαψεύστηκαν πάρα πολλοί, πολλά hedge funds που είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και έχασαν σήμερα πολλά χρήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στο σημερινό Eurogroup μεγάλη έμφαση δόθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. «Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα διώξουν την αβεβαιότητα που περιέβαλαν την Ελλάδα μέχρι και σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ