2012-12-14 08:46:09
Φωτογραφία για Υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο τα πυρηνικά
Βέρα Κοζούμποβα, περιοδικό "Vzgliad"

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πιστεύει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στο ρώσικο στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει σε ποσοστό 30%. Μάλιστα, πρότεινε να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναπτύξουν ακόμα και πυρηνικά όπλα. Οι έως τώρα αντιδράσεις στην πρόταση, είναι θετικές, αλλά άπαντες τόνισαν ότι απαιτείται αυστηρός έλεγχος του τομέα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρώσικο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, θα πρέπει να κυμαίνεται στο 30% - 35%. Πηγή: TASS

Οι ρώσικες ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων (ΣΠΔ) της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. «Όλα όσα σχετίζονται με την παραγωγή συστημάτων για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις, θα πρέπει φυσικά να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους. Ωστόσο, στα σχήματα συνεργασίας θα μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες. Το εύρος των συνεργασιών σε αυτόν τον τομέα, είναι εξαιρετικά διευρυμένο και πολυεπίπεδο. Μπορεί να συνυπάρχουν στην παραγωγή μέχρι και 300 - 400 εταιρείες», είπε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.


Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για να εργαστούν στον «αμυντικό» τομέα οι ιδιωτικές εταιρείες, θα πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά ελέγχων για την έκδοση των σχετικών εγκρίσεων και αδειών πρόσβασης. Ωστόσο, είπε, ότι όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν σχετικά εύκολα, μεταδίδει το πρακτορείο  RIA Novosti. Σαν παράδειγμα κατευθύνσεων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανάφερε τον τομέα ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αυτό των νέων υλικών.

Στα σκαριά η ρύθμιση

 Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρώσικο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, θα πρέπει να κυμαίνεται στο 30% - 35%. «Στις ΗΠΑ, το 60% του στρατιωτικο - βιομηχανικού συμπλέγματος είναι σε ιδιωτικά χέρια. Στη Ρωσία, πιστεύω ότι το ποσοστό θα πρέπει να φτάσει στο 30% - 35%. Το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στον στρατηγικό πυρηνικό αμυντικό τομέα είναι χαμηλότερο από ότι στις ΗΠΑ, γεγονός που οφείλεται στον παραδοσιακά πολύ ισχυρό κρατικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στη Ρωσία. Σε αυτό τον κλάδο της οικονομίας, δραστηριοποιούνται 1.350 επιχειρήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Ρογκόζιν είχε πεί ότι στη Ρωσία σύντομα θα τεθεί το πλαίσιο για την ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της Αμυνας. Προς το παρόν, το θέμα είναι υπό εξέταση στην Επιτροπή Στρατιωτικής Βιομηχανίας (ΕΣΒ), η οποία βεβαίως, πρέπει να βάλει τέτοιους κανόνες ώστε να αποφευχθεί η ρήξη ανάμεσα στο κράτος και τη δημόσια αμυντική βιομηχανία, και στους ιδιώτες.

Η ιδιαιτερότητες των πυρηνικών

 «Αναφορικά με τις πυρηνικές δυνάμεις, αναγκαστικά θα πρέπει να δούμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου με προσοχή, επειδή η βιομηχανία αυτή σχετίζεται με το πιο υψηλό επίπεδο μυστικότητας. Δεν είναι βέβαιο ότι οι κρατικές εταιρείες θα συμφωνήσουν να μοιραστούν την πίτα της αγοράς με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στον τομέα αυτό, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την κυβέρνηση. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά η είσοδος των ιδιωτικών εταιρειών στους τομείς της κρυπτογράφησης και των αντιμέτρων στην Κυβερνητική. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ειδικό λογισμικό για την παρακολούθηση της παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο», σημείωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών για τα Τακτικά Οπλα, Βαντίμ Κοζιούλιν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Οπλων, Ίγκορ Κορότσενκο, στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να μετάσχουν αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί με τις κρατικές εταιρείες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και έχουν την αντίστοιχη άδεια. «Η Ρωσία έχει δύο πυρηνικά κέντρα με ανεξάρτητες μεταξύ τους ερευνητικές ομάδες. Είναι πιθανό ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών, θα μετακινηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών. Στον τομέα αυτό, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν τυχαίοι οργανισμοί», εξήγησε ο Κορότσενκο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Vzgliad".
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ