2012-12-14 08:01:46
Φωτογραφία για Ο Πάνος Καμμένος θύμα των εξωπραγματικών οικονομικών θέσεών του. Η κρίση αξιοπιστίας δοκιμάζει τώρα την «παράταξη» του αντιμνημονίου
Η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει ότι και οι αντιμνημονιακές συνταγές οικονομικής σωτηρίας αντιμετωπίζονται με ολοένα μεγαλύτερο σκεπτικισμό από την κοινή γνώμη. Ο κ. Καμμένος έκανε τη μεγάλη πολιτική έκπληξη στις εκλογές του Μαΐου 2012, υποστηρίζοντας θέσεις για την οικονομία που δεν είχαν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα ή δεν συνέβαλαν στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δημιούργησε κοινωνική και πολιτική δυναμική υποσχόμενες εύκολες όσο και ανύπαρκτες λύσεις.

Μαγική λύση

Η μαγική λύση στην οποία στήριξαν την πολιτική τους προσπάθεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνοψίζεται στα εξής:

Πρώτον, μονομερής καταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων για να σταματήσει η εξυπηρέτηση του επαχθούς δημόσιου χρέους και να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων, έναντι της εξυπηρέτησης των «τοκογλύφων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.


Δεύτερον, συμψηφισμός σε δεύτερη φάση του κατοχικού δανείου το οποίο επέβαλαν οι γερμανικές Αρχές κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με το χρέος του ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτον, άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκμετάλλευσης του ελληνικού ορυκτού πλούτου. ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου και νότια της Κρήτης.

Τέταρτον, ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα, δηλαδή τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Πέμπτον, αξιοποίηση διαφόρων μεθόδων χρηματοδότησης, για να προεισπράξει το ελληνικό Δημόσιο έσοδα που μπορεί να έχουν σχέση με τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Τα αδύνατα σημεία

Οι οικονομικές προτάσεις του κ. Καμμένου και των συνεργατών του έχουν πολλά αδύνατα σημεία, τα οποία πέρασαν απαρατήρητα σε συνθήκες προεκλογικής πόλωσης και πλειοδοσίας υποσχέσεων από την πλευρά των κομματικών επιτελείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση είχαν δεσμευτεί προεκλογικά για ουσιαστική παράκαμψη και στη συνέχεια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Επομένως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποτελούσαν μέρος του κανόνα της προκλητικής πολιτικής υποκρισίας και ασυνέπειας. Απλώς ο κ. Καμμένος ήταν πιο επιθετικός και πιο απρόσεκτος στη διατύπωση βασικών οικονομικών του θέσεων από τους περισσότερους ανταγωνιστές του.

Είναι φανερό ότι μονομερείς κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας με βασικό στόχο την αθέτηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των πιστωτών μας θα προκαλούσαν τη δυναμική αντίδραση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οδηγούσαν τους περισσότερους συμπολίτες μας σε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Τεράστιο οικονομικό, ενδεχομένως και εθνικό, κόστος θα είχαν και οι μονομερείς ενέργειες για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στα νότια και στα ανατολικά της Κρήτης. Οι απρόσεκτες κινήσεις της ελληνικής πλευράς θα προκαλούσαν τη διπλωματική μας απομόνωση και θα μας εγκλώβιζαν σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, η οικονομία της οποίας είναι πλεόν πολλαπλάσια της ελληνικής σε μέγεθος και βρίσκεται σε άνθηση.

Η μεγάλη πολιτική μπλόφα στην οποία στηρίχθηκε το εκλογικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η σύγκρουση με τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς κανένα κόστος για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε φτάσει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να αυτοχρηματοδοτηθεί, παρά την ενδεχόμενη απομόνωσή του από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και την ακύρωση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και εισοδηματικής λιτότητας.

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιμνημονιακή λογική που ανέπτυξε η ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων τη μετέτρεψε, με το πέρασμα του χρόνου, σε εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος και οι συνεργάτες του άρχισαν να υποβαθμίζουν σκόπιμα τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας με το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Το άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της αντίθεσης προς το μνημόνιο προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα περισσότερα στελέχη του ανήκαν στο χώρο της λεγόμενης λαϊκής, πατριωτικής Δεξιάς, που αποτελούσε, μέχρι τη φιλομνημονιακή στροφή του κ. Σαμαρά, τμήμα της ΝΔ. Τα πρώην «γαλάζια» στελέχη που βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν μπορούσαν να δεχθούν τη συμπόρευση με τη ριζοσπαστική Αριστερά ή τη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την επιβολή της έννομης τάξης, τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, την προώθηση μιας αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής κ.λπ.

Ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την αντιμνημονιακή του πολιτική επένδυση από δεξιές, εθνικιστικές θέσεις και προσπάθησε να τη συνεχίσει εμφανιζόμενος σαν κεντρώος συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, βέβαια, τίποτα το κεντρώο στο πολιτικό προφίλ του κ. Καμμένου, ο οποίος έχει συμπληρώσει μία εικοσαετία στο δημόσιο βίο γεμάτη θεωρίες συνωμοσίας, υιοθέτηση πολιτικών συκοφαντιών, πολιτικές απρέπειες, σαν και εκείνη που έκανε σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, και φραστικές ακρότητες.

Η αντιμνημονιακή ρητορεία δεν μπορεί να αποτελέσει πλέον άλλοθι για ιδεολογικές και πολιτικές μεταμορφώσεις και την αναζήτηση ευκαιριακών συμμαχιών με βασικό στόχο τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας. Η κοινή γνώμη κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από αυτούς που επιχειρηματολογούν υπέρ του μνημονίου, αντιμετωπίζει όμως με σκεπτικισμό και αυτούς που προτείνουν εύκολες όσο και ανύπαρκτες λύσεις.

Σε πολιτικό κενό

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες σε πολιτικό κενό, γεγονός που εκφράστηκε και από μία τάση υποχώρησης των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις. Η εφαρμογή του μνημονίου δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής πόλωσης και πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης, με μεγάλους κερδισμένους, σε αυτή τη φάση, τον ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται πρώτος και με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και τη Χρυσή Αυγή, που καταγράφει διψήφια ποσοστά σε αυτές.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινδύνευαν με εκλογική συρρίκνωση σε όφελος της ανερχόμενης Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό, το επιτελείο του κ. Καμμένου επιχείρησε μία ηρωική έξοδο –σε επίπεδο θεωρίας– προς το χώρο του κέντρου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν σε προνομιακοί συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πέρασαν, με ευθύνη του κ. Καμμένου, από τους ιδελογικούς και πολιτικούς ακροβατισμούς στη φάση της πολυδιάσπασης και της δημοσκοπικής φθοράς. Το αδιέξοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων μπορεί να έχει συνέπειες και για τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, εφόσον φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη σοβαρής εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση του υπέρογκου δημόσιου χρέους και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μια πολιτική εφεδρεία που ενίσχυε την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία του και δημιουργούσε τη λαθεμένη εντύπωση ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα μπορούσε να στηριχθεί στη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τα πιστά σε αυτόν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ