2012-12-13 11:00:05
Φωτογραφία για Γιώργος Λιλλήκας: Η Κύπρος να επενδύσει στο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μέλλον, έχει δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές εάν επενδύσει σωστά στο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, το οποίο αποτελεί και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Ο κ. Λιλλήκας ξεναγήθηκε στους χώρους του ΙΝΓΚ και είχε συνάντηση με το Διοικητικό του Συμβούλιο. Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Πρόεδρος, αφού συνεχάρη το ΙΝΓΚ για τα μεγάλα επιτεύγματά του, είπε ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να προσφέρουν στην Κύπρο προοπτικές εξόδου από την κρίση και να την τοποθετήσουν σε διεθνές επίπεδο στην πρώτη γραμμή με κέντρα αριστείας, όπως είναι το Ινστιτούτο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει «να στηρίξει ενεργά» το Ινστιτούτο παρά τις όποιες περικοπές πρέπει να γίνουν στους προϋπολογισμούς. «Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να περιοριστούν οι αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί που είναι ήδη μικροί για το Ινστιτούτο, δεδομένου ότι μέσα από τα δικά του ερευνητικά προγράμματα φέρνει στην Κύπρο πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά που το κράτος επενδύει ή διαθέτει για το Ινστιτούτο», ανέφερε
. Σημαντικό, όπως είπε, είναι η πολιτεία να στηρίξει τη σχολή μοριακής ιατρικής του Ινστιτούτου για να ενισχύσει περαιτέρω τα ερευνητικά προγράμματά του, αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει εξοικονομήσεις από άλλες υπηρεσίες και θα πρέπει να διατηρήσει ψηλά τη δυνατότητα και την ικανότητα του Ινστιτούτου να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όλους του Κύπριους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντική η στήριξη της οποίας πρέπει να τύχει το Ινστιτούτο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του.

Ερωτηθείς με ποιούς τρόπους θα στηρίξει τον τομέα της έρευνας, εάν εκλεγεί στην Προεδρία, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι εντός ολίγων ημερών θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας που περιλαμβάνει μία σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. «Είναι βασικός άξονας της δικής μας πολιτικής, όσον αφορά το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου, η επένδυση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον τομέα των κέντρων αριστείας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την οικονομία της γνώσης» ανέφερε. Εάν εκλεγεί ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα ζητήσει όπως η Κύπρος λαμβάνει το 100% των επιδοτήσεων από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία της ΕΕ, λόγω της ένταξής της στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι το οποίο ισχύει για την Ελλάδα. «Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις και αιτιολογούμαστε να διεκδικήσουμε το 100% της επιδότησης», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. Επίσης θα παραχωρηθούν, πρόσθεσε, φοροαπαλλαγές σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που προτίθενται να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και θα δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για κοινοπραξίες ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα της Κύπρου και σε ερευνητικά κέντρα του Ισραήλ. Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της και συμπλήρωσε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε στο επίπεδο των ιατρικών, ενεργειακών υπηρεσιών και στο επίπεδο των βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ή προϊόντων ακριβείας, των οποίων η ζήτηση εξαρτάται από την ποιότητα και όχι από την τιμή. «Δύο τομείς που προσφέρονται ιδιαίτερα για ανάπτυξη και για επένδυση στον τομέα της έρευνας είναι η ιατρική και ο τομέας της ενέργειας, που σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι δεν μας προσφέρει μόνο τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του ρεύματος, αλλά προσφέρεται και για την μεταποιητική βιομηχανία, για βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας όπου εκεί θα μπορούσαμε να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε τον τομέα της έρευνας στον ενεργειακό τομέα ευρύτερα», ανέφερε. Ο Πρόεδρος του ΙΝΓΚ Χρίστος Ηλιάδης είπε του ότι «το Ινστιτούτο μπορεί να λειτουργήσει σαν όχημα που θα μας βγάλει από τους πολύ ζοφερούς καιρούς στους οποίους ζούμε σήμερα», ενώ ταυτόχρονα έχει ένα «όραμα αριστείας που επενδύει στο μέλλον της Κύπρου, το μεγαλύτερό της θησαυρό, που είναι το επιστημονικό της κεφάλαιο». Με τον κ. Λιλλήκα, πρόσθεσε, «έχουμε μία πλήρη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά αυτόν τον τομέα, την επένδυση στο μέλλον και στη γνώση που υπάρχει συσσωρευμένη στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελαφριά μελομακάρονα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ελαφριά" μελομακάρονα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ