2012-12-13 10:44:27
Φωτογραφία για Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού  «Ιστορική απόφαση» ή «ιστορικό έγκλημα» η αποκατάσταση φονευθέντων
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποκατάσταση της μνήμης «αδίκως δολοφονηθέντων κατά την περίοδο 1956-1958».

Λευκωσία: Σε μία απόφαση η οποία, όπως αναμενόταν, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με πιο έντονη αυτή του Συνδέσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, προχώρησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η απόφαση του Υπουργικού αφορά τις πολυσυζητημένες περιπτώσεις δολοφονηθέντων κατά την περίοδο 1955-59.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Συγγενών Δολοφονηθέντων Για τα Πολιτικά τους Φρονήματα στην Περίοδο 1955-59, πρόκειται για εκτελέσεις αθώων ανθρώπων για τα πολιτικά τους φρονήματα. Από την πλευρά τους οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ θεωρούν ότι πρόκειται για περιπτώσεις εκτελεσθέντων προδοτών κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποκατάσταση της μνήμης «αδίκως δολοφονηθέντων κατά την περίοδο 1956-1958».


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι «υλοποιώντας προεκλογική δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα σε απόφαση με την οποίαν αποκαθιστά αδίκως δολοφονηθέντα πρόσωπα κατά την περίοδο 1956-1958».

Όπως αναφέρει η πρόταση, η «κυπριακή Ιστορία των τελευταίων δεκαετιών χαρακτηρίζεται από τραγικά γεγονότα, συχνά αιματηρά, που τραυμάτισαν καίρια την πορεία του τόπου και του λαού. Τα γεγονότα αυτά καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν με ανεξίτηλο και επώδυνο τρόπο την ιστορική πορεία και διαδρομή του τόπου, με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα και την κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα».

Ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός κλήθηκε πολλές φορές -επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, πατριωτισμού, αφοσίωσης και αγάπης προς την πατρίδα– να επουλώσει τις πληγές του μέσα από υπερβάσεις και συναινετικές προσεγγίσεις, με στόχο την οικοδόμηση του ιδιαίτερα αναγκαίου κλίματος ενότητας».

Με την πάροδο περισσότερων των 50 ετών, με την ηρεμία και καθαρότητα αντίληψης που διασφαλίζεται από τη χρονική απόσταση, πρόσθεσε, «αλλά και από την αντικειμενική αξιολόγηση των ιστορικών γεγονότων και από τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, ο κυπριακός λαός και η κοινωνία οφείλουν να αποκαταστήσουν όλα τα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν άδικα κατά την περίοδο του 1956-1958.

Αυτή η ενέργεια οφείλεται στις οικογένειες, τα παιδιά και τα εγγόνια όσων χάθηκαν, ως δείγμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της κοινωνίας και του κράτους προς αυτούς. Αποτελεί χρέος και οφειλή όλων προς την ιστορική αλήθεια», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

Η αποκατάσταση αυτή, συνέχισε, «αποτελεί ενέργεια που προάγει την ενότητα και χειρονομία συναίνεσης και είναι απαλλαγμένη από κάθε διάθεση στιγματισμού και ενοχοποίησης οποιουδήποτε αλλά και αναμόχλευσης παθών. Η πράξη της αποκατάστασης της μνήμης των αδίκως δολοφονηθέντων ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου, συμβάλλει ουσιαστικά στην επούλωση πληγών και επενεργεί ως μοχλός αυτογνωσίας για το λαό. Η ενέργεια αυτή πρέπει να θεωρηθεί από την κυπριακή κοινωνία ως πράξη εθνικής συμφιλίωσης και μόνον ως τέτοια».

Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ