2012-12-12 11:43:02
Φωτογραφία για «Επίθεση» Μπερλουσκόνι στην πολιτική του Μόντι
Κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στον Μάριο Μόντι φρόντισε να ξεκινήσει χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και υποδεικνύοντας ότι η ...προεκλογική περίοδος στη χώρα θα είναι κάτι περισσότερο από ταραγμένη. Ο Μπερλουσκόνι δεν δίστασε –σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό (δικής του ιδιοκτησίας) Canale 5– να υποστηρίξει ότι ο Μ. Μόντι «λαμβάνει εντολές από το Βερολίνο. Ακολούθησε την πολιτική που ήθελε η Γερμανία».

«Όσο ήμουν πρωθυπουργός εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», έσπευσε να υποστηρίξει ο Σ. Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας ότι «το spread δεν μας ενδιαφέρει. Είναι ένα κόλπο, ένα ψέμα και εμείς δεν το εξετάζουμε».

Αναφερόμενος στην κρίση στην ευρωζώνη, επιτέθηκε στη γερμανική πολιτική και υποστήριξε ότι «η Γερμανία αποφάσισε να κάνει κάτι προς όφελός της, δίνοντας εντολή στις τράπεζές της να πουλήσουν όλα τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου
. Εκείνη τη στιγμή, τα αμερικανικά κυρίως ταμεία κερδοσκοπικών επενδύσεων σκέφτηκαν ότι αφού η Γερμανία ξεκίνησε να πουλά κάτι δεν πάει καλά, και άρχισαν όλοι να πωλούν. Οι επενδυτές θεώρησαν λοιπόν ότι για να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος μας έπρεπε να προφυλαχθούν από τον θεωρητικό μόνο κίνδυνο που διέτρεχαν ζητώντας (σ.σ.: επιτόκιο) 14% από την Ελλάδα, 7% από την Πορτογαλία και 6% από την Ιταλία».

Σημειώνεται πως ο Σ. Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ιταλικές εκλογές, ενώ αντίθετα ο κ. Μόντι εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τις προθέσεις του, παρά το γεγονός ότι δέχεται πιέσεις (εντός και εκτός Ιταλίας) να «κατέβει» στις εκλογές.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RAI, ο Μ. Μόντι υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής τους και προειδοποίησε ότι ο λαϊκισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ιταλίας. «Η πολιτική πάνω απ'Α όλα είναι θέμα πολιτισμού. Αυτή ήταν η άποψή μου όταν ήμουν καθηγητής και αυτή ήταν και η βάση στην οποία στηρίχθηκα κατά τη σύντομη περίοδο που διετέλεσα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το ίδιο θα πράξω και στο μέλλον, σε όποιο πόστο και εάν βρεθώ».

Όσο για την ιταλική οικονομία, οι προοπτικές της μάλλον δεν είναι και τόσο θετικές, με τον Τζόρτζιο Σκουίντσι, επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, να υποστηρίζει ότι «η επιστροφή σε ανάπτυξη θα έρθει ή στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014». Σύμφωνα με τον Σκουίντσι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,1% εφέτος και κατά 1,1% το 2013.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ