2012-12-11 15:32:18
Φωτογραφία για Έρχεται κι άλλη σφαλιάρα για τα Σκόπια, αν δεν ξυπνήσουμε επιτέλους!
Υπέρ της έναρξης ενταξιακών με τα Σκόπια η Βιέννη

Σε δηλώσεις του εν όψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας Ρ. Λοπάτκα σημείωσε ότι ήδη «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τέσσερις φορές να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η «Μακεδονία» έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Την πάγια θέση της Βιέννης ότι η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Ράινχολντ Λοπάτκα, εκτιμώντας ότι «ωρίμασε ο χρόνος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη "Μακεδονία" (όπως αποκάλεσε τη γειτονική μας χώρα)».

Σε δηλώσεις του εν όψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο κ. Λοπάτκα σημείωσε ότι ήδη «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τέσσερις φορές να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η "Μακεδονία" έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».


Περαιτέρω καθυστέρηση θα επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε., εκτίμησε και ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των «27» για το θέμα της ΠΓΔΜ, προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, και του αντιπροσώπου της Αυστρίας Βάλτερ Γκράχαμερ.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατά τη συνεδρίαση ο κ. Γκράχαμερ παρουσίασε «συμβιβαστική λύση» με τη στήριξη 14 χωρών, με τον Ελληνα πρέσβη να απαντά ότι η Αυστρία δεν είναι πια αυτοκρατορία και δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει απλά την πολιτική της στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελέγκερ, έχει επανειλημμένα τονίσει πως η διαφορά του ονόματος δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σπίντελέγκερ έχει τονίσει κατά καιρούς, στους ομολόγους του της ΠΓΔΜ, ότι «η Αυστρία είναι και παραμένει ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της "μακεδονικής" κοινοτικής ολοκλήρωσης, η οποία υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και ως εκ τούτου είναι σαφώς χρήσιμη τόσο για τα Δυτικά Βαλκάνια όσο επίσης για ολόκληρη την ΕΕ και την Αυστρία».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ