2012-12-05 23:22:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Δαπάνες 80 εκ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2013 προβλέπει δαπάνες 80 εκατομμυρίων, που κατά κύριο λόγω αφορούν ανελαστικές δαπάνες, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν σήμερα... ενώπιον της Βουλής που εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Σε σημείωμα που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι το 69% αφορά τέτοιες δαπάνες.

Μιλώντας στη Βουλή ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ευριπίδης Ευρυβιάδης είπε ότι το 15% στις περικοπές επιδομάτων επεβλήθη εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών και άνευ διαβούλευσης, προσθέτοντας πως δεν μπορεί το 15% του Πρέσβη να είναι το ίδιο με αυτό του υπαλλήλου.

Ανέφερε ότι ένας λειτουργός με χαμηλότερη αμοιβή με τη γενική περικοπή του 15% μπορεί να χάνει 30% με 40% των απολαβών του και διευκρινίζοντας ότι τα επιδόματα αποτελούν αποζημίωση για τις δαπάνες που επωμίζονται για τη διαβίωσή τους στο εξωτερικό, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι η Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για επεξεργασία δικαιότερης φόρμουλας αποκοπών.


Όπως ελέχθη, η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη είναι 16.540.000 ευρώ, ενώ οι συνεισφορές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (υποχρεωτικές και μη) ανέρχονται στα 4.850.000 ευρώ. Η δαπάνη για τα ενοικιαστήρια συμβόλαια για γραφεία και κατοικίες στο εξωτερικό προϋπολογίστηκαν στα 7.850.000 ευρώ, οι μισθοί του επιτόπιου και του βοηθητικού προσωπικού στις πρεσβείες ανέρχονται στα 12.543.420 ευρώ, ενώ οι μισθοί του προσωπικού του Υπουργείου σε οργανικές θέσεις και το ωρομίσθιο προσωπικό εκτός επιδομάτων ανέρχεται στο 13.540.333.

Ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι ενεκρίθη η υποβάθμιση 3 πρεσβειών σε γραφεία εκπροσώπησης που θα σημαίνει μείωση δαπανών 0,5 εκ. Πρόκειται για τις Πρεσβείες στη Σλοβενία, την Πορτογαλία και το Μεξικό. Εξήγησε ότι η υποβάθμιση των πρεσβειών σε Πορτογαλία και Σλοβενία αποφασίστηκε κατ΄ αμοιβαιότητα, αφού οι δύο αυτές χώρες στην Κύπρο διατηρούν προξενεία.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΥΠΕΞ ότι στοχεύονται περαιτέρω περικοπές στις ανανεώσεις συμβολαίων για στις Πρεσβείες της Δημοκρατίας και εξήγησε ότι στους διεθνείς οργανισμούς κάποιες εισφορές είναι υποχρεωτικές και κάποιες εθελοντικές.

Ο κ. Ευρυβιάδης παρατηρώντας ότι κάποια ποσά από τις δαπάνες και τους μισθούς μπορεί να φαίνονται προκλητικά ωστόσο είπε ότι η εξωτερική πολιτική είναι απαραίτητη, προσθέτοντας ότι λόγω των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εκπροσωπείται με τους καλύτερους Πρέσβεις της σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ. «Αλλάξει άρδην το σκηνικό στην περιοχή μας και απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των οδηγών και των υπηρεσιακών οχημάτων για προσωπικές εξυπηρετήσεις από Πρέσβεις, ο κ. Ευρυβιάδης είπε πως «αν σας πω ότι δεν είναι αλήθεια θα είναι ψέμα», πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρέσβεις που χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για προσωπικές διακινήσεις και αυτό είναι επιλήψιμο.

Σχολιάζοντας την ανομοιογένεια που παρατηρείται στα επιδόματα του προσωπικού των Πρεσβειών, εξήγησε ότι τα επιδόματα βασίζονται στο κόστος ζωής στην κάθε χώρα.

Αναφορικά με τα τελευταία προξενεία που άνοιξαν στη Ρωσία, είπε ότι η Κύπρος αποκομίζει οφέλη από το τουριστικό ρεύμα που δημιουργείται από αυτές τις περιοχές προς την Κύπρο.

Αναφορικά με τη δαπάνη για την επιδιόρθωση της οικίας του Πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον που προϋπολογίστηκε στο 1,5 εκ., ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι η Υπουργός Εξωτερικών εντόπισε το ψηλό κόστος και ζήτησε περιορισμό των επισκευών στα ηλεκτρολογικά της κατοικίας και μόνο στο επίπεδο που απαιτείται ώστε να καταστεί λειτουργήσιμη.

Εξήγησε επίσης ότι το ελάχιστο εμβαδό για τις πρεσβευτικές κατοικίες είναι τα 500 τετραγωνικά.

Διευκρίνισε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνονται δαπάνες για επιδόματα σε λειτουργούς άλλων Υπουργείων που αποσπούνται σε Πρεσβείες.

Καταλήγοντας, ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε ότι παρουσίασε τα δεδομένα με «γλώσσα ωμής ειλικρινείας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε ενημέρωση για τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών σε κοινοποίηση απόφασης ότι το Υπουργείο δεν πρέπει να προβεί σε διοικητικές αποφάσεις που θα αύξαναν τις δαπάνες για έξοδα προσωπικού.

Η όποια διοικητική πράξη δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες εμπεριέχει στοιχεία πέραν των αστικών και ποινικών αδικημάτων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά σε δαπάνες στις Πρεσβείες στο Βατικανό, τις Βρυξέλλες και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της χρήσης των οδηγών και των υπηρεσιακών οχημάτων για προσωπικούς λόγους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται και από κρατικούς ή και πολιτειακούς αξιωματούχους στην Κύπρο, προσθέτοντας πως είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπισθεί στην ολότητα του.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ