2012-12-05 19:55:02
Φωτογραφία για Ξάνθη: Ο μηχανοδηγός έσωσε τους επιβάτες στον εκτροχιασμό του τραίνου!
Τα αντανακλαστικά του εργοδηγού του Τμήματος Συντήρησης Γραμμής του ΟΣΕ και των μηχανοδηγών του Intercity 91, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη κι εκτροχιάστηκε... την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, γλίτωσαν τους 110 επιβάτες του από τα χειρότερα, αφού ο συρμός «έκοψε» ταχύτητα, προτού η αμαξοστοιχία φύγει από την γραμμή.

Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα του ΟΣΕ, που έγινε για να διερευνηθεί το ατύχημα. Ωστόσο, όπως σημειώνει το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, «τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων».

Τι λέει το πόρισμα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Την Παρασκευή 30/11/2012, στις 09:00 περίπου, εκτροχιάστηκε στο Χ.Σ. 308+915 γρ Θ-Α μΠκ, περιοχή Αμαξάδων, η επιβατική αμαξοστοιχία IC91, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη. Από την εκτροχίαση δεν τραυματίστηκε κανένας επιβάτης ενώ τα τέσσερα από τα πέντε βαγόνια του συρμού εκτροχιάστηκαν( το 1ο μόνον στο οπίσθιο φορείο του ).


Το σημείο της εκτροχίασης βρίσκεται στα νότια του οικισμού Αμαξάδων του Ν. Ροδόπης, πάνω σε τεχνικά της σιδ/κης γραμμής. Συγκεκριμένα, στο σημείο υφίσταται πλακοσκεπής οχετός ανοίγματος 2,00 μέτρων και πρόσφατα κατασκευάστηκε δίπλα δίδυμος σωληνωτός οχετός διαμέτρου 1,00 μ έκαστος, στο πλαίσιο της εργολαβίας ΑΔ 922.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η περιοχή Αμαξάδων - Ιάσμου (Χ.Σ. 308+000 έως Χ.Σ. 319+000) η οποία ανήκει στην δικαιοδοσία του Τμήματος Συντήρησης Γραμμής Αλεξανδρούπολης, δέχεται λόγω της γειτνίασης του ορεινού όγκου της Ροδόπης έντονες βροχοπτώσεις, με μεγάλο όγκο υδάτων απότομα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Προς τούτο, με την εργολαβία ΑΔ 922, ξεκίνησαν τον Αύγουστο οι εργασίες ενίσχυσης των βάθρων της παρακείμενης σιδ/κης γέφυρας των Αμαξάδων και κατασκευάστηκε συγχρόνως ένας δίδυμος σωληνωτός οχετός δίπλα στον υφιστάμενο πλακοσκεπή οχετό, στο Χ.Σ. 308+915 (σημείο εκτροχίασης), προκειμένου να αυξηθεί η υδραυλική διατομή και η παροχετευτική ικανότητα της γραμμής.

Η καταιγίδα έπληξε την περιοχή κατά τις βραδινές ώρες, μεταξύ 01:00 και 03:00 της 30/11/2012, όπως δήλωσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η έντασή της ήταν μεγάλη και προκάλεσε ζημιές τόσο στον οικισμό του Ιάσμου, όσο και στο οδικό δίκτυο Ιάσμου - Αμαξάδων.

Δεδομένου ότι ήταν από τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις της περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα την παράσυρση μεγάλου όγκου κλαδιών αλλά και απορριμμάτων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η έμφραξη του ενός εκ των δύο σωληνωτών οχετών από ελαστικό γεωργικού ελκυστήρα και κλαδιά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, κατέστησαν μη ικανή την παροχετευτική ικανότητα των τεχνικών της σιδ/κης γραμμής, προκαλώντας έτσι ζημιές στο επίχωμα της γραμμής και κατά την διέλευση της αμαξ/χίας επήλθε θραύση των σιδ/χιών με αποτέλεσμα την εκτροχίαση της αμαξ/χίας.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΗΣ

Το Τμήμα Συντήρησης Γραμμής Αλεξ/πολης, έχοντας παρακολουθήσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έδωσε εντολή από την προηγούμενη, 29/11/12, το μεσημέρι, στον Εργοδηγό του 15ου Διαμ/τος Γραμμής, ζητώντας του να επιθεωρήσει την Παρασκευή το πρωί την γραμμή δικαιοδοσίας του Τμήματος, από Αλεξανδρούπολη έως Ξάνθη, επιβαίνοντας στην μηχανή του IC 91.

Του ζητήθηκε μάλιστα να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή Ιάσμου - Αμαξάδων και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Γέφυρας του χειμάρρου Αμαξάδων. Όπως αναφέρει ο Εργοδηγός, όταν το τρένο διήλθε από την Ι.Δ. στο Χ.Σ. 309+816, διέκρινε μπροστά, έναν μαύρο όγκο στην γραμμή και ζήτησε αμέσως από τους μηχανοδηγούς να μειώσουν ταχύτητα.

Έτσι κατά δήλωση των μηχανοδηγών, κατάφεραν να μειώσουν την ταχύτητα στα 60 Km/h, από τα 120 km/h που είναι η δρομολογιακή ταχύτητα στην περιοχή, αποφεύγοντας μια πιο δυσάρεστη κατάληξη.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δοκιμάζεται το iphone 5S?
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δοκιμάζεται το iphone 5S?
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ