2012-12-05 18:51:04
Φωτογραφία για Υπό απειλή η στοιχειώδης υγιεινή στα ελληνικά νοσοκομεία
Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που στερούνται βασικά υλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο του κλάδου υγείας.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη και οι ειδικοί ανησυχούν ότι η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας των περικοπών σε προσωπικό και δαπάνες.

Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να περιθάλπουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην τηρείται η στοιχειώδης υγιεινή, είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Είδα μέρη... όπου η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε ούτε τα βασικά είδη όπως γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντήλια», είπε ο Σπρένγκερμετά από διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.


«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά τις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά λοιμώξεις... μετά την επίσκεψή μου στα νοσοκομεία είμαι πλέον πεπεισμένος ότι είμαστε στο παρά πέντε να χάσουμε τη μάχη», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Σπρένγκερ είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση, δεν λαμβάνουν την περίθαλψη που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 11 δισ. ευρώ ετησίως για το δημόσιο σύστημα υγείας - που αντιστοιχεί σε περίπου 5% του ΑΕΠ. Το χρέος στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 2 δις ευρώ περίπου και οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν σημαντικά.

Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ άλλοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Ένα πανό έξω από το Ευγενίδειο γράφει εδώ και μήνες: «Απλήρωτοι. Πεινάμε».

Ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος της ένωσης ιατρών και νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είπε ότι 90 με 100 ασθενείς περιμένουν καθημερινά στους διαδρόμους εξαιτίας των περικοπών στο προσωπικό και πολλοί από αυτούς δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Νοσοκόμες εργάζονται υπερωρίες και εξυπηρετούν συχνά διπλάσιους ασθενείς από ό,τι στο παρελθόν.

«Εάν η νοσοκόμα πρέπει να δει 10 ασθενείς αντί για πέντε χρησιμοποιώντας τα ίδια γάντια, είναι προφανές ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα αυξηθεί», είπε.

Άλλο στέλεχος νοσοκομείου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας όλες οι αγορές φαρμάκων γίνονται πια με πίστωση.

Η γερμανική Merck KGaA ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι σταματά τις πωλήσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου Erbitux στην Ελλάδα. Η εταιρία Biotest, που παράγει φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιμοφιλίας και του τετάνου, σταμάτησε τον Ιούνιο να κυκλοφορεί φάρμακα στη χώρα εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών.

Ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ΕΕ, είπε στο Reuters ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν... επιλέγουν τι να περικόψουν και τι να κρατήσουν», είπε. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού μεσοπρόθεσμα, αυξάνοντας και όχι μειώνοντας τα κόστη».

Το πρόβλημα της Ελλάδας με την ανθεκτικότητα των λοιμώξεων προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης: η Ελλάδα κάνει τη μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους της ανθεκτικότητας των βακτηρίων.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ