2012-12-05 08:43:02
Φωτογραφία για Νέα ισοδύναμα φορολογικά μέτρα αναζητούν στην κυβέρνηση μετά την κατακραυγή...
Νέα ισοδύναμα μέτρα για την φορολογία αναζητούν οι εταίροι της κυβέρνησης, μετά την καθολική αντίδραση στις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών... που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πολλών ωρών σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ενώ οικονομικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τις αντιπροτάσεις τους.

Αύριο Τετάρτη, το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στις τελικές αποφάσεις. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, τόσο χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος, όσο και σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης, ξεκαθάρισαν ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι αποδεκτά, ενώ κριτική άσκησαν και δημόσια πολλά στελέχη της ΝΔ. Δεν αποκλείεται στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου να αναφερθεί το βράδυ και ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, καθώς η εξέλιξη του φορολογικού νομοσχεδίου με τις «αδόκιμες» τουλάχιστον επιλογές που δημοσιοποιήθηκαν, έπληξε και το προφίλ του κυβερνώντος κόμματος...


Αναλυτικότερα:

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης , ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Είχαμε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε προτάσεις και ιδέες τις οποίες θα εξετάσει με τον Υπουργό Οικονομικών, που επιστρέφει από το εξωτερικό. Συζητήσαμε επίσης και τις προτάσεις των άλλων δύο κομμάτων. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες». Για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Δηλώσεις Κουβέλη

Παρέμβαση για το φορολογικό νομοσχέδιο έκανε σήμερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης: «Το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό και δίκαιο, να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα». Πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα. Πρέπει να ενισχύει την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Βενιζέλος

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος προειδοποίησε: «Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των παιδιών και της φορολογικής μεταχείρισης των οικογενειών με παιδιά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των ελευθέρων επαγγελματιών τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Το μείζον ζήτημα είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής Διοίκησης. Να μην αρκεστούμε στην υπερφορολόγηση ή εν πάση περιπτώσει στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα.»

Οι προτάσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι εξής αλλαγές:

Να διατηρηθεί στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων, η ισχύουσα κατάσταση που είναι αύξουσα και προοδευτική. Στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.

Για τη στήριξη των νέων και των ανέργων προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).

Για τους αγρότες, να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

Διατήρηση της έκπτωσης με 5% φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη θεσμοθέτηση της κλίμακας που ήταν η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου και καθόριζε τον φόρο για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ στο 21%, από 25.000-48.000 ευρώ στο 36% και από 48.000 ευρώ και πάνω στο 45%. Επίσης θα ζητήσουν την κατάργηση των αυτοτελών καθεστώτων φορολόγησης και την ένταξη του συνόλου των εισοδημάτων στη κλίμακα που του αναλογεί.

Για την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών η ΔΗΜΑΡ προτείνει την επιστροφή φόρου μέχρι 250 ευρώ για κάθε παιδί σε οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 45.000 ευρώ. Ως ισοδύναμο μέτρο για την εξεύρεση των κονδυλίων η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αύξηση του φόρου τόκων καταθέσεων από 15% σε 17,5% (135 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ (265 εκατ. ευρώ).

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, δήλωσε:

«Μπροστά στην κατακραυγή για το φορολογικό σχέδιο νόμου που τιμωρεί τα παιδιά και εξοντώνει την μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, αδειάζει και απαξιώνει τους στενούς συνεργάτες του υποσχόμενος άλλη κατανομή ενός φορολογικού βάρους το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι δυσβάσταχτο και ανίκανο να εισπραχθεί σε μια χώρα που θα ζήσει για έκτο χρόνο στην ύφεση με πολίτες εξαντλημένους φοροδοτικά και εξαθλιωμένους. Ο κ. Σαμαράς ας μη λησμονά ότι είναι πάντοτε αυτονόητα υπεύθυνος για την κυβέρνησή του και ότι πίσω από κάθε απόφαση βρίσκεται η δική του εντολή.»

http://www.eklogika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ