2012-12-04 15:46:04
Φωτογραφία για Δ.Χριστόφιας: Ύψιστης σημασίας η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μια ευνοούμενη πολιτεία
Είναι ύψιστης σημασίας κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί πραγματικά μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ...Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας μετά την τελετή διαβεβαίωσης της νέας Δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δέσπως Μιχαηλίδου.

Την πεποίθηση ότι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς επιβάλλεται να διατηρηθούν αλώβητοι οι θεσμοί και να παραμείνει ακλόνητο το αίσθημα δικαίου εξέφρασε από την πλευρά της η νέα Δικαστής του Ανωτάτου Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε ειδική αναφορά του στο πρόσωπο του Δικαστή Φρίξου Νικολαϊδη η αφυπηρέτηση του οποίου κένωσε τη θέση τα καθήκοντα της οποίας αναλαμβάνει η κ. Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «υπηρέτησε με επάρκεια, ψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα προσφέροντας τον καλύτερο του εαυτό στη μακρόχρονη του διακονία της δικαιοσύνης».


Συγχαίροντας θερμά την κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι « διορισμός σας έχει στηριχθεί τόσο στη νομική και επιστημονική σας επάρκεια όσο και στο ακέραιο του χαρακτήρα σας, στο ήθος στις ικανότητες και στην εργατικότητα που σας διακατέχει». Είμαι βέβαιος, είπε, «ότι θα δικαιώσετε αυτή την επιλογή της πολιτείας».

Απευθυνόμενος προς την νέα Δικαστή ο Πρόεδρος Χριστόφιας της είπε ότι «αναλαμβάνετε σήμερα τη διαφύλαξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί ύψιστη ανάγκη και υποχρέωση όλων μας γιατί το Σύνταγμα είναι το υπόβαθρο της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας όλων των κοινωνικών λειτουργιών μαζί και της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστο καθήκον ιδιαίτερα μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται».

Αναπόφευκτα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το δικαστικό μας σύστημα θα δεχθεί πιέσεις και θα κληθεί να ανταποκριθεί με επάρκεια μέσα στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών». Είναι επομένως, ανέφερε, «πολύ σημαντικό όπως αυτό γίνει με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, με αντικειμενικότητα και με την απαιτούμενη πάντα κοινωνική ευαισθησία».

«Είναι ύψιστης σημασίας κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί πραγματικά μια ευνομούμενη πολιτεία όπου οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιλυθούν με τρόπους πρακτικούς και αποτελεσματικούς.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των οργάνων απονομής της δικαιοσύνης», είπε, «είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις και μας βρίσκουν σύμφωνους τόσο τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και οι εισηγήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου». Αυτά, πρόσθεσε, «περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργία Πρωτόδικου Διοικητικού Δικαστηρίου, την αύξηση του αριθμού των Δικαστών και του υποστηρικτικού προσωπικού, όπως επίσης και την εισαγωγή του συστήματος στενοτύπισης των πρακτικών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τη νέα Δικαστή του Ανωτάτου ότι «θα παραμείνω ένθερμος συμπαραστάτης του έργου που επιτελεί η κυπριακή δικαστική εξουσία». Θα εξακολουθήσω, είπε, «με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω την αρχή διάκρισης των εξουσιών και την αυτοτέλεια κάθε πολιτειακής εξουσίας». 

«Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω, να εργάζομαι με συνέπεια, με μόνο στόχο και αποκλειστική επιδίωξη να διευκολύνω την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των πολιτειακών θεσμών», σημείωσε.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το διορισμό της η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση της βαρύτητας που φέρει η θέση του Δικαστή «ιδιαιτέρως στους σημερινούς δύσκολους για τον τόπο καιρούς όπου με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η οικονομική επιτήρηση και ο Μηχανισμός Στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»

Η δικαιοσύνη, είπε, καλείται να στηρίξει την συνταγματική τάξη και τους θεσμούς που σήμερα ιδιαιτέρως δοκιμάζονται, προσθέτοντας ότι όπως διδάσκει και η ιστορία που είναι γεμάτη με σκοτεινά παραδείγματα επιβάλλεται «να κρατηθούν αλώβητοι οι θεσμοί παρά τα όποια ελλείμματα ή ελαττώματά τους ώστε να τηρηθεί μέχρι το τέλος της δύσκολης διαδρομής ο κοινωνικός ιστός».

«Τα δικαστήρια ως θεματοφύλακες του δικαίου θα συνεχίσουν το έργο τους ανεμπόδιστα παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται ώστε να παραμείνει ακλόνητο το αίσθημα δικαίου και να αποτραπεί οποιαδήποτε εκτροπή στον πολιτικό και τον κοινωνικό βίο της χώρας», ανέφερε τέλος.

Στην τελετή διαβεβαίωσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο τέως Δικαστής του Ανωτάτου Φρίξος Νικολαΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ