2012-12-04 10:28:07
Φωτογραφία για Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πιθανώς να υπάρξει συμβιβαστική λύση – Κατά του κρατισμού η Τρόικα

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου παραμονή της λήξης του προγράμματος επαναγοράς, είναι προγραμματισμένη η νέα κρισιμότατη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει χρυσή τομή και οι τράπεζες λάβουν ανταλλάγματα για να συμμετάσχουν στην επαναγορά. 

Με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής που θα είναι καθοριστική και με βάση την συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς θα κριθεί η στάση των τραπεζιτών οι οποίοι στις 7 Δεκεμβρίου δηλαδή την τελευταία ημέρα συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς, έχουν συγκαλέσει τα διοικητικά του συμβούλια για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Οι 2 παράμετροι είναι καταλυτικοί το αποτέλεσμα της συνάντησης τραπεζιτών Στουρνάρα και η συμμετοχή στην επαναγορά των κατόχων ομολόγων.

Συνολικά και δυνητικά θα συμμετάσχουν στην επαναγορά ομόλογα ύψους 62 δις ευρώ σε ονομαστικές αξίες.


Αν η συμμετοχή είναι υψηλή – εξέλιξη όχι πιθανή – οι απαιτήσεις συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα είναι μικρότερες. Το πιθανό σενάριο είναι η συμμετοχή να είναι χαμηλή να κινηθεί μεταξύ 17-20 δις ευρώ σε σύνολο 62 δισ.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα η διοίκηση της Εθνικής ούσα διορισμένη σε κρατική τράπεζα θα ακολουθήσει την βασική γραμμή του μετόχου μειοψηφίας και όχι πλειοψηφίας. Η διοίκηση της Eurobank δεν θα διαφοροποιηθεί από την γενική γραμμή της Εθνικής.

Οι δύο ιδιωτικές τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank αναμένουν την έκβαση της νέας συνάντησης με τον Στουρνάρα αλλά ήδη μελετούν τα θετικά και κυρίως τα ακόμη περισσότερα αρνητικά στην περίπτωση συμμετοχή στο buyback στο σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους στις 33,02 μονάδες βάσης με βάση την μέση τιμή των 20 νέων ομολόγων και τους όρους που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Οι Κυπριακές τράπεζες με βάση πληροφορίες η Κύπρου και η Λαϊκή εξετάζουν τις παραμέτρους ειδικά τις φορολογικές και θα αποφασίσουν προσεχώς. Όμως οι ελληνικές τράπεζες και ειδικά οι συστημικές, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν ιδιωτικές ειδικά η Alpha και η Eurobank ενώ για την Εθνική γεννώνται ερωτηματικά. Επίσης κατά παράδοξο τρόπο ενώ η ΕΚΤ είχε απορρίψει την πρόταση των εγγυήσεων στα ομόλογα credit enhancement η ελληνιστή πιστωτική βελτίωση η Τρόικα παίρνει θέση στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις και στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ δηλώνουν ότι «δεν επιθυμούν την κρατικοποίηση των τραπεζών».

Οι τραπεζίτες έχουν ή σχεδιάζουν να υποβάλλουν 2 εναλλακτικές προτάσεις στο ελληνικό δημόσιο.

1)Να υπάρξει ένας συνδυασμός αντισταθμιστικών οφελών με αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας και φορολογικών ελαφρύνσεων.

2)Ταυτόχρονα έχουν επεξεργαστεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την περιβόητη συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους. 

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες πρέπει να αποτιμηθούν με θετική καθαρή θέση για να μπορέσουν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στις αμκ θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε και το κράτος να στηρίξουν οι τράπεζες και παράλληλα να αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια. Η λύση που προτείνει ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης είναι η εξής.

Οι ελληνικές τράπεζες χωρίς ανταλλάγματα δεν έχουν κανένα όφελος από την επαναγορά. Οι όροι επαναγοράς δεν εξυπηρετούν στο ελάχιστο τις ελληνικές τράπεζες αντιθέτως τις οδηγούν σε αδιέξοδο. Με μέση τιμή 33,02 μονάδες βάσης επαναγορά οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αρνητική καθαρή θέση. Μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο;

Η πρόταση είναι η εξής. 

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 14,5 δις ευρώ ομόλογα σε ονομαστικές αξίες. Να πωλήσουν στο Ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της επαναγοράς τα μισά τους ομόλογα δηλαδή 7,25 δις ευρώ και ως αντιστάθμισμα για τα υπόλοιπα 7,25 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας να τα εγγυηθεί το ΤΧΣ μέσω του  credit enhancement η ελληνιστή πιστωτική βελτίωση. Τα 14,5 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας αποτιμώνται με όρους επαναγοράς 4,75 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα πωλήσουν τα 2,39 δις ευρώ στο κράτος το οποίο θα διαγράψει χρέος 7,25 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,39 δις ευρώ που θα διατηρήσουν οι τράπεζες να τα εγγυηθεί το ΤΧΣ ώστε να εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών στην ονομαστική τους αξία δηλαδή 7,25 δις ευρώ.

Με τα 7,25 δις ευρώ που θα έχει εγγυηθεί το ΤΧΣ συν τα 2,39 δις ευρώ που θα είναι η αξία των μετρητών που θα λάβουν οι τράπεζες από την επαναγορά συγκεντρώνουν περίπου 9,5 δις ευρώ και εκ των πραγμάτων έρχονται σε θετικές καθαρές θέσεις οι τράπεζες.

Η πρόταση αυτή είναι όχι μόνοι ενδιαφέρουσα αλλά και πρακτικά υλοποιήσιμη. Οι τράπεζες βοηθούν το κράτος και το κράτος μέσω του ΤΧΣ βοηθάει τις τράπεζες.

Βankingnews
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ