2012-12-04 10:05:46
Φωτογραφία για Κοινό αντιδιαβητικό φάρμακο ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών,
Η μετφορμίνη που λαμβάνεται από εκατομμύρια διαβητικά άτομα παγκοσμίως ίσως μπορεί να αποτελέσει «όπλο» ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών

Θεοδώρα Τσώλη 

Η μετφορμίνη διπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά την πενταετία σε γυναίκες με τον συγκεκριμένο καρκίνο,

Ουάσινγκτον 

Ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που χορηγείται σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Φρένο» στην ανάπτυξη και εξάπλωση της νόσου

Ερευνητές της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cancer» ότι η μετφορμίνη φαίνεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων στις ωοθήκες ενώ παράλληλα εμποδίζει και την εξάπλωσή τους.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο «φονικούς» γυναικείους καρκίνους – οι μισές από τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο δεν επιβιώνουν για διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας. Συχνά ανιχνεύεται μόνο αφότου έχει δώσει μετάσταση σε άλλα όργανα, οπότε και οι θεραπευτικές επιλογές είναι ελάχιστες.


Διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης

Ωστόσο τώρα οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η μετφορμίνη μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης από τη νόσο. Κατέληξαν μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη σε 239 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Από το σύνολο τω γυναικών 73 έπασχαν από διαβήτη και λάμβαναν σε καθημερινή βάση μετφορμίνη ενώ οι υπόλοιπες δεν λάμβαναν το αντιδιαβητικό φάρμακο.

Όπως προέκυψε το 67% των γυναικών που λάμβαναν μετφορμίνη ήταν ακόμη στη ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με ποσοστό 44% στην άλλη ομάδα.

Όταν μάλιστα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη το στάδιο της νόσου στο οποίο έγινε η διάγνωση είδαν ότι η μετφορμίνη ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική. Με βάση όλες τις αναλύσεις εκτιμούν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν το φάρμακο έχουν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά την πενταετία.

Πιθανή μελλοντική θεραπεία ρουτίνας

Σύμφωνα με τον δρα Βίτζι Σρίνταρ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι πιθανό στο μέλλον η μετφορμίνη να χρησιμοποιείται ως θεραπεία ρουτίνας για τον καρκίνο των ωοθηκών. «Η νέα μελέτη ανοίγει την πόρτα για χρήση της μετφορμίνης σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών. Ισως τελικώς αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη θεραπεία γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών» σημείωσε ο δρ Σρίνταρ.

Και ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εφέτος ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες ανακάλυψαν πως η μετφορμίνη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν ότι γυναίκες μέσης ηλικίας οι οποίες λάμβαναν μετφορμίνη αντιμετώπιζαν 25% μικρότερο κίνδυνο για τη νόσο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη η οποία εξετάζει κατά πόσο το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ως θεραπεία σε γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ