2012-12-04 09:47:06
Φωτογραφία για Ποιός είναι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που ανέλαβε να «φακελώνει» την κυβέρνηση
Εκφράζει τον ορισμό της λέξης «άνθρωπος του Προέδρου». Σαμαρικός μέχρι κόκκαλο εδώ και είκοσι χρόνια, ο Δημήτρης Σταμάτης θεωρείται άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και είναι έμπιστος του Πρωθυπουργού. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με θέματα πολιτικού σχεδιασμού και θεωρείται σπεσιαλίστας σε θέματα συντονισμού. Για όλα αυτά τα προσόντα ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την κρίσιμη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Οι υπουργοί θα βαθμολογούνται

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως προανήγγειλε ο ίδιος στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, θα επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο στους υπουργούς του προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο 3 και απαιτούν οι δανειστές μας. Κι αυτό γιατί υπάρχει ειδική ρήτρα απόκλισης σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται νέα μέτρα κάθε φορά που η κυβέρνηση θα αποκλίνει από τους στόχους του Μνημονίου και θα αποτυγχάνει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.


Ετσι θα συσταθεί Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) με αποστολή τον συντονισμό, την εποπτεία και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Επικεφαλής του Κέντρου θα είναι ο Πρωθυπουργός αλλά θα επικουρείται από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Η δομή αυτή θα μετακομίσει στον 6ο όροφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δύο βήματα από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή θα συμμετέχουν ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικοί γραμματείς οι οποίοι θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο.

Η νέα δομή θα αποκτήσει και μια μεγάλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα μπουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που καλούνται να υλοποιήσουν τα υπουργεία. Κάθε μήνα ο Δημήτρης Σταμάτης θα καλείται να δίνει αναφορά στον Πρωθυπουργό για την πορεία των έργων και για τα αποτελέσματα που εφαρμόστηκαν σε κάθε υπουργείο ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονικός φάκελος και ένα άτυπο βαθμολόγιο για κάθε υπουργό.

Για τρίτη φορά εξαγγέλεται η εποπτεία υπουργών

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός εξαγγέλει τη σύσταση μηχανισμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προωθούσε τη μετατροπή του Μεγάρου Μαξίμου σε στρατηγείο προώθησης του κυβερνητικού έργου αλλά προφανώς αυτή η ιδέα δεν ευοδώθηκε.

Είχε μάλιστα ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να συγκροτήσει μία ομάδα δράσης, η οποία θα έχει τη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και θα παρεμβαίνει πριν ακόμη δημιουργηθεί το πρόβλημα. Τα πρόσωπα-κλειδιά, μάλιστα που είχαν αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ήταν οι εξής τότε:

Κώστας Μπούρας. Ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου μετρά χρόνια δίπλα στον κ. Σαμαρά. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1989 και η πορεία τους ταυτίστηκε το 1993, όταν ο κ. Μπούρας ακολούθησε τον κ. Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη. Για πολλούς είναι ο «αόρατος άνθρωπος» του επιτελείου, υπό την έννοια της αποστροφής του στη δημοσιότητα αλλά και των πληροφοριών που (δεν) επιτρέπει να διαρρεύσουν. Από τα χέρια του περνούν όλες οι μείζονες υποθέσεις του Πρωθυπουργικού Γραφείου αλλά και η άμβλυνση των όποιων αντιθέσεων στο εσωτερικό του.

Δημήτρης Σταμάτης. Ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης αλλά και αυτού που θα «τρίζει τα δόντια» στα κυβερνητικά στελέχη. Οι αγγλομαθείς του επιτελείου τον αποκαλούν «enforcer», αυτόν που αναλαμβάνει δράση όταν οι καταστάσεις σκληρύνουν. Καίριος είναι ο ρόλος του και στην επιλογή των στελεχών που τοποθετούνται στην κρατική μηχανή.

Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε και επιχειρείται τώρα εκ νέου να συσταθεί νέο όργανο ελέγχου της διακυβέρνησης.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Σταμάτης

Είναι σήμερα ο ισχυρότερος υπουργός της κυβέρνησης, θεσμικά και κυριολεκτικά. Οι αρμοδιότητές του είναι εξαιρετικά μεγάλες:

επικουρεί τον Πρωθυπουργό στο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής,

υποστηρίζει τις ενέργειες και τις δράσεις του Πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των δομών του Κράτους,

συνεργάζεται με τους άλλους υπουργούς για την προώθηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων,

εισηγείται στον Πρωθυπουργό προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα,

μεριμνά για τις σχέσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και τα όργανα του Κοινοβουλίου,

προσκαλεί, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, τα μέλη της Κυβέρνησης και τους υφυπουργούς σε συσκέψεις και συμμετέχει σε αυτές,

συγκαλεί, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, ή με πρωτοβουλία του, επιτροπές και ομάδες εργασίας και συμμετέχει σε αυτές,

παραπέμπει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, ζητήματα στα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα ή στις διυπουργικές επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων κυβερνητικής λειτουργίας που άπτονται της αρμοδιότητας περισσότερων υπουργών,

ασκεί εποπτεία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Επιπλέον, μέχρι τις 11 Ιουλίου 2012, είχε και τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και της εποπτείας των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές, οπότε και αυτές ανατέθηκαν -πλην της νομοθετικής πρωτοβουλίας- στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου.

Χρόνια στην πολιτική

Ο Δημήτρης Σταμάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς το 1978. Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1982 και 2002.

Το 1985 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Επανεκλέχθηκε τρεις φορές ακόμη βουλευτής κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1989 – 2000.

Το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε υποδιοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, Διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ.

Ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη και έκτοτε παρέμεινε κοντά του και εκ των στενότερων συνεργατών του.

Μαζί στην πολιτική έρημο

Ο Δημήτρης Σταμάτης ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά υπήρξε συνοδοιπόρος του και τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» του Πρωθυπουργού. Πιστός φίλος και πολύτιμος συνεργάτης, μοιραζόταν πάντα τις σκέψεις του και τις πολιτικές του αναλύσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπολόγιζε και λάμβανε σοβαρά υπ' όψιν του την γνώμη του.

Οταν ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να τον διευκολύνει... μη συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας το δέχτηκε χωρίς να δυσανασχετήσει. Όταν του είπε ότι τον χρειάζεται και του ανακοίνωσε οτι του αναθέτει το υπουργείο Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης - παρά τις συμβουλές των γιατρών για ξεκούραση μετά την γνωστή περιπέτεια υγείας απο την οποία ταλαιπωρήθηκε - πάλι έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση του Πρωθυπουργού.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ