2012-12-04 07:02:30
Φωτογραφία για Ο στρατός του Κονγκό ανακατέλαβε την Γκόμα
Ο κυβερνητικός στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (FARDC) έλαβε τη Δευτέρα θέσεις και ελέγχει πλέον την πόλη Γκόμα, στην... επαρχία Βόρειο Κίβου, στον ανατολικό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχό της δύο εικοσιτετράωρα αφότου εγκατέλειψε την πόλη και ο τελευταίος αντάρτης του κινήματος M23, όπως ανέφερε τηλεφωνικά ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων Ολιβιέ Χαμούλι, μιλώντας νωρίς το βράδυ σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο.

"Επιστρέψαμε στην Γκόμα, έως αυτήν την ώρα επανήλθε ένα τάγμα μας των 600 στρατιωτών". Η πηγή ανέφερε ακόμα ότι ο τοπικός πληθυσμός υποδέχθηκε τους κυβερνητικούς στρατιώτες "με χαρά", καθώς το Μ23 φέρεται λίγο πριν φύγει από την Γκόμα να προχώρησε σε "λεηλασίες καταστημάτων, φαρμακείων και σπιτιών". Το 48ωρο μέχρι να φθάσει το κυβερνητικό τάγμα, τον έλεγχο της πόλης άσκησε προσωρινά η τοπική αστυνομία.

Το M23 (κυρίως φυλή των Τούτσι) με την υποστήριξη της Ρουάντα κατέλαβε επί ένα δεκαήμερο ( έως 30 Νοεμβρίου) την Γκόμα. Δέχθηκε να αποχωρήσει αφού πήρε την δέσμευση ότι, "η Κινσάσα θα διαπραγματευτεί αιτήματά του". Επικεφαλής του είναι ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στρατηγός Μπόσκο Νταγκάντα, κάποτε του κυβερνητικού στρατού. Μεταξύ M23 και κυβερνητικών δυνάμεων υπήρξε συμφωνία για ενσωμάτωση του κινήματος στις τάξεις του, το 2009, όμως αυτή δεν μακροημέρευσε.

Όπως είπαν ειδικοί του ΟΗΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρουάντα και η Ουγκάντα παρείχαν άμεση στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες του M23.

pontikosnews.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ