2012-12-03 17:41:02
Φωτογραφία για Σε πλήρες αδιέξοδο ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ 2014 έως 2020
Γράφει ο Σταύρος Παϊσιάδης

Οι αποκλίνουσες απόψεις για τις γεωργικές επιδοτήσεις ώθησαν τους ηγέτες της ΕΕ να ματαιώσουν τις συνομιλίες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014 - 2020, την περασμένη Παρασκευή (30/11/2012).

Με μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι «δεν υπήρχε σύγκλιση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και πάλι στις αρχές του επόμενου έτους». Πάντως ελπίδες υπάρχουν για ένα σχέδιο συμφωνίας που θα αφορά το συνολικό πακέτο του Προϋπολογισμού της ΕΕ (που περιλαμβάνει και τις αγροτικές ενισχύσεις) για το 2013 και το 2012. Η τελευταία αναθεωρημένη πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Van Rompuy, για την επαναφορά των κονδυλίων που σχετίζονται με τις άμεσες πληρωμές ανά γεωργική εκμετάλλευση και τις γεωργικές δαπάνες, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό στα 278 δις ευρώ και τις δαπάνες για την αγροτική ανάπτυξη - που χρησιμοποιούνται για τη συγχρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων - στα 84 δις ευρώ, δεν έγινε αποδεκτή.


Η Γαλλία - που υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία - πίεζε για τη διατήρηση των αγροτικών επιδοτήσεων στα ίδια επίπεδα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες, ζητούσαν τη μείωση των δαπανών του τομέα. Υπήρχε όμως και ένα τρίτο στρατόπεδο, που το αποτελούσαν χώρες με επικεφαλής την Πολωνία, που πίεζαν για διατήρηση των δαπανών στα «μέτρα συνοχής», όπως οι μεταφορές και περιβαλλοντικά έργα, εις βάρος των αγροτικών επιδοτήσεων.

Αν και οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ είχαν αντιδράσει οργισμένα στις αρχικές προτάσεις για περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων, στη συνέχεια είχαν μια επιφυλακτική αποδοχή της αναθεωρημένης πρότασης του Van Rompuy. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι υπήρξαν βελτιώσεις οι οποίες θα μειώσουν το χτύπημα στον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca και κάλεσε να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι δαπάνες για τη γεωργία μέχρι το 2020. «Καλούμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να πάνουν μια γρήγορη και θετική απόφαση επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020», δήλωσε ο κ. Pesonen.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε, την Παρασκευή ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να εγκρίνει ένα σχέδιο συμφωνίας για το συνολικό πακέτο για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 και για τον τροποποιητικό προϋπολογισμό αρ. 6 (για το 2012), η οποία ήταν το αποτέλεσμα του διαλόγου, στις 29 Νοεμβρίου, μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Επιτροπής ως διαμεσολαβητή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει τώρα τη δική του διαδικασία για τον προϋπολογισμό. Εάν η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (BUDG), εγκρίνει τη συμφωνία την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, τότε ολόκληρο το πακέτο θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου στην ΕΜΑ, την επόμενη εβδομάδα, ως σημείο Α και στη συνέχεια θα επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο την ίδια εβδομάδα.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ