2012-12-03 10:36:02
Φωτογραφία για Νέα Δημοσκόπηση – Φαβορί ο Νίκος Αναστασιάδης, μάχη Μαλά – Λιλλήκα
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να είναι φαβορί για την Προεδρία χωρίς ιδιαίτερη αύξηση, όμως, των ποσοστών του στον πρώτο γύρο. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 18-26 Νοεμβρίου, σε παγκύπριο δείγμα 1200 ατόμων. Εκείνο που δείχνει και αυτή η δημοσκόπηση είναι πως θα γίνει μάχη μεταξύ Μαλά – Λιλλήκα ενώ στη δεύτερη Κυριακή σε περίπτωση που περάσει ο Γιώργος Λιλλήκας απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη, η ψαλίδα έχει μειωθεί.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Νοβέρνα η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης», δείχνει τον Νίκο Αναστασιάδη να επικρατεί με άνεση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 35,6% έναντι 18,1% του Σταύρου Μαλά και 17,2% του Γιώργου Λιλλήκα στην πρόθεση ψήφου.

Η Πραξούλα Αντωνιάδου δύο βδομάδες μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς της, κατατάσσεται τέταρτη με ποσοστό 2,5%, ενώ η Μακαρία Άντρη Στυλιανού λαμβάνει 1%.

8,2% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ενώ ποσοστό 9,7% παραμένει αναποφάσιστο. Η απάντηση δεν θα ψηφίσω συγκεντρώνει 6,1%.


Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για το δεύτερο γύρο των εκλογών, με το Νίκο Αναστασιάδη, να κερδίζει και στα δύο σενάρια, αλλά με την ψαλίδα μεταξύ Αναστασιάδη Λιλλήκα να μειώνεται και να δείχνει πως ίανι η μόνη περίπτωση όπου μπορεί να υπάρξει ανατροπή.

Στο σενάριο Αναστασιάδη-Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 39,3% και ο Γιώργος Λιλλήκας 30,3%, μια διαφορά που μειώθηκε στο 9%. Στο σενάριο Αναστασιάδη – Μαλά, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 44% και ο Σταύρος Μαλάς 25,8%, νικάει δηλαδή με άνεση.

Στο σενάριο Μαλά – Λιλλήκκα στο δεύτερο γύρο το οποίο όμως είναι όπως δείχνουν τα ποσοστά, θεωρητικό, ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει 33,4% και ο Σταύρος Μαλάς 21,7%.

Με βάση την κοινή γνώμη, πρώτο εθνικό πρόβλημα κατατάσσεται πλέον η οικονομία και με βάση αυτό το κριτήριο κατευθύνουν την επιλογή τους οι ψηφοφόροι.

Ποσοστό 54% θεωρεί ότι η οικονομία είναι η πιο σημαντική πτυχή που θα λάβουν υπόψη τους, ενώ το Κυπριακό είναι το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα με ποσοστό 29%.

Στο μεγάλο κεφάλαιο του φυσικού αερίου, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο για να επιτευχθεί μετριασμός του μνημονίου με την τρόικα, σε αντίθεση με το 32% που προσανατολίζεται στο να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

Σχόλια

Στα σενάρια του δεύτερου γύρου, ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει πολύ ψηλά ποσοστά έναντι των αντιπάλων του. Αισιόδοξος ότι θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών, παρουσιάζεται ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος επεσήμανε ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει ο πολίτης.

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πολίτης» που τον φέρει να έρχεται τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών του Φεβρουαρίου, ο κύριος Λιλλήκας απέδωσε την αισιοδοξία του, στα μηνύματα αλλά και την κινητοποίηση που διαπιστώνει καθημερινώς από τους πολίτες. Ο κύριος Λιλλήκας έκαμε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο κόσμος του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς δεν θα αφήσει προοπτική εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη.

Τη βεβαιότητα ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Αυτό, είπε, καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως, η ανταπόκριση του λαού στα καλέσματα του ιδίου του υποψηφίου. Σχολιάζοντας τη θέση Αναστασιάδη, ότι η ΕΔΕΚ πρέπει να είναι μέρος σε μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κύριος Ομήρου επανέλαβε ότι το Κίνημα επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια, για να περάσει ο Γιώργος Λιλλήκας στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ