2012-12-02 15:45:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Η κρίση βάζει φωτιά στα ζευγάρια - Σ' έξαρση η κακοποίηση γυναικών, τι λένε τα στοιχεία
Τουλάχιστον ένα κρούσμα ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλλεται κάθε εβδομάδα στον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου της Πάτρας. Γυναίκες θύματα των οργισμένων συζύγων τους καταφεύγουν για βοήθεια και υποστήριξη ενώ οι περιπτώσεις είναι, φυσικά, πολύ περισσότερες μόνο που δεν καταγγέλλονται Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων Θεοχάρης Μασσαράς αναφέρει ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας αφορούν κακοποιήσεις γυναικών προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε περιστατικό για παιδική κακοποίηση αν και είμαι βέβαιος ότι δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω».

Μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρεπόρτερ» (ρεπορτάζ Αντιγόνη Γεωργοπούλου) ο κ. Μασσαράς αναφέρει ότι «έχουμε πολλά περιστατικά. Έχουμε κάθε εβδομάδα και ένα περιστατικό. Δυστυχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι συνηθισμένα και στην περιοχή μας».

Όταν κάποιο περιστατικό καταγγελθεί στον Δήμο αναλαμβάνει αμέσως ο νομικός σύμβουλος του Κοινωνικού Τομέα να βοηθήσει την γυναίκα και ύστερα ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός.


Πάντως, κατά τον κ. Μασσαρά, η ενδοοικογενειακή βία δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κρίση. Και αυτό γιατί καταγγέλλονται και περιπτώσεις με θύτες συζύγους με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο.

Κρίση, ανεργία και η ανασφάλεια είναι οι βασικές αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων σωματικής και ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμα μία θλιβερή πρωτιά για Ελλάδα μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών κρατών ως προς τη σωματική και την ψυχολογική βία που ασκείται μεταξύ συζύγων.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση. Έως έναν βαθμό τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση, ενώ στους θύτες περιλαμβάνονται άτομα όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων. Οι Έλληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην ελαφρά σωματική επίθεση στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του συντρόφου του, να τον σπρώξει, να τον χαστουκίσει.

Στη σοβαρή επίθεση περιλαμβάνονται η απειλή με όπλο, η ρίψη αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν, το πιάσιμο από τον λαιμό, η κλωτσιά, το χτύπημα σε τοίχο. Με την έννοια της ψυχολογικής κακοποίησης αναφέρονται τα υποτιμητικά σχόλια και οι χαρακτηρισμοί, καταπίεση.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ