2012-12-02 13:05:46
Φωτογραφία για MIA XAMENH ΔΕΚΑΕΤΙΑ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ
Του Χρ. Ζιώτη

Μία δεκαετία πίσω έχει γυρίσει ολόκληρη την οικονομία η σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο. Τα νοικοκυριά έχουν ήδη χάσει μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια περίπου το 20% του εισοδήματός τους. Η πολιτική αυτή, η οποία υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την αναμόρφωση της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αφήνει πίσω της καμένο έδαφος.

Το αδιέξοδό της δεν αποτυπώνεται μόνο στις κοινωνικές παραμέτρους (φτώχεια, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός) αλλά και στην αντιφατικότητα των στόχων που καλείται να υπηρετήσει.

Για παράδειγμα, το δημόσιο χρέος, το οποίο τίναξε στον αέρα την πρόσφατη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα είχε επιλυθεί αν η χώρα είχε κατορθώσει να διατηρήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 2004.

Αν στο μεταξύ η οικονομία δεν είχε βυθιστεί, το δημόσιο χρέος θα έφθανε σήμερα το 148% του ΑΕΠ και δεν θα προσέγγιζε το 190%. Με άλλα λόγια, το χρέος θα ήταν διαχειρίσιμο χωρίς να απαιτείται νέο «κούρεμα» των ομολόγων ή όλα τα άλλα τα ημίμετρα που συζητούνται στις μαραθώνιες συσκέψεις των Βρυξελλών.


Ολοι αναγνωρίζουν πλέον (ακόμη και ο εκπρόσωπος των τραπεζών και ενορχηστρωτής του πρώτου «κουρέματος» των ομολόγων Tσαρλς Νταλάρα) ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ανάπτυξη. Ωστόσο η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια και ξόρκια. Προφανώς δεν πρόκειται να έρθει το 2013 (η Εθνική Τράπεζα προβλέπει ύφεση 4,7%).

Η οικονομία δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το 2016, καθώς το σύνολο των μέτρων που έχει ψηφιστεί για την περίοδο αυτή αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα φύγουν από την παραγωγή, θα λείψουν από την αγορά, θα υποχρεώσουν τη μηχανή της οικονομίας να λειτουργήσει σε ακόμη χαμηλότερες στροφές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο που άνοιξε με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Χωρίς να διαθέτει πλέον περιθώρια διαπραγμάτευσης, υλοποιεί το «όραμα της χαμένης γενιάς».

6meres.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ