2012-12-02 12:36:02
Φωτογραφία για «Σκοτσέζικο ντους» για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
Σε «σκοτσέζικο ντους» μετατράπηκαν για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο οι «πολιτικές» καταθέσεις στη δίκη για το ...σκάνδαλο της υπεξαίρεσης - «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην δήμαρχος αρχικά έγινε ο βασικός «στόχος» του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος κατέθεσε ότι πιστεύει πως ο προκάτοχός του συμμετείχε στο σκάνδαλο, η «επίθεση» συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο από την πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, αλλά η «λύτρωση» ήρθε από το νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, ο οποίος με την κατάθεσή του «ελάφρυνε» τη θέση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

«Κερδισμένοι» οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών

Την ίδια στιγμή, «κερδισμένοι» από τις συγκεκριμένες καταθέσεις βγήκαν οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Θεόδωρος Αθανάσαρος, Αναστάσιος Γερογιάννης και Μιχάλης Ζορπίδης, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Με εξαίρεση τη Χρύσα Αράπογλου, όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες επιχείρησαν να «υποβαθμίσουν» το ρόλο των πρώην αντιδημάρχων στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης
. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δε δίστασε να χαρακτηρίσει «έντιμο άνθρωπο» τον Μιχάλη Ζορπίδη, λέγοντας μάλιστα ότι η εκτίμησή του είναι ότι «αποχώρησε, επειδή είδε κάτι να γίνεται και είπε ''εγώ δε συμμετέχω σ' αυτήν τη διαδικασία''». Την ίδια «γραμμή» για τους τρεις αντιδημάρχους ακολούθησαν με τις καταθέσεις τους τόσο ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν. Οι συγκεκριμένες καταθέσεις, οι οποίες είχαν σαφέστατα πολιτική χροιά, καθώς κανείς από τους μάρτυρες δεν επικαλέστηκε πραγματικά στοιχεία και αποδείξεις και όλοι, όταν κλήθηκαν ουσιαστικά από το δικαστήριο να επιμερίσουν τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ανέτρεξαν «στην κοινή λογική, την αίσθηση, τους ''ψιθύρους'' και το ''κλίμα'' που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου».

Ο «σκληρός» Γιάννης Μπουτάρης

Τις πιο βαριές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για «ομερτά», συμμορία και νοοτροπίες που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δίστασε να πει σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος «παρασύρθηκε, επειδή το χρήμα είναι κακός σύμβουλος», ενώ, όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή του προκατόχου στην υπόθεση, απάντησε κατηγορηματικά: «Πιστεύω απολύτως ότι συμμετείχε». Με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για περισσότερα από 11 χρόνια. «Ακουγα ότι δε γινόταν τίποτε στο δήμο, αν δεν περνούσες από τον ''πάγκο'' του Λεμούσια. Ηταν το δεξί χέρι του δημάρχου, ο κολλητός του», είπε μεταξύ άλλων. Ο Γιάννης Μπουτάρης περιέγραψε ένα «σύστημα δημαρχοκεντρικό», αναφερόμενος στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Η Χρύσα Αράπογλου

Στο ίδιο «δίδυμο» στόχευσε και η Χρύσα Αράπογλου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Η πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «σύστημα, αρχηγούς και εκτελεστικά όργανα» και χαρακτήρισε το δήμο Θεσσαλονίκης «θερμοκήπιο σκανδάλων» κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Υπήρχε ένα σύστημα που ενθυλάκωνε χρήματα. Ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να μη συμμετείχαν σ' αυτό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αράπογλου μην αφήνοντας στα μέλη του δικαστηρίου περιθώρια παρερμηνείας για την πεποίθησή της ως προς τους «πρωταγωνιστές» της υπεξαίρεσης.

Ο «ήπιος» Χασδάι Καπόν

Ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών, στην κατάθεσή του στη δίκη, ήρθε σε «σύγκρουση» με τον Γιάννη Μπουτάρη ως προς τις ευθύνες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο κ. Καπόν, όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή του πρώην δημάρχου στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, απάντησε ότι «θεωρεί πως δεν είχε ιδιαίτερη γνώση». Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών χαρακτήρισε το «σύστημα» στο δήμο «γενικοκεντρικό», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά τον Μιχάλη Λεμούσια «πρώτο βιολί» στην υπόθεση. «Δεν έχω άμεση ή έμμεση πληροφόρηση για το αν ο πρώην δήμαρχος ήξερε», είπε μεταξύ άλλων. Για τους αντιδημάρχους Οικονομικών επίσης φαίνεται να είναι «απαλλακτικός», λέγοντας στο δικαστήριο ότι «ήταν αποδυναμωμένοι» σε σχέση με τις αρμοδιότητες που είχαν.

Νέα κατάθεση της επιθεωρήτριας

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει εκ νέου να καταθέσει την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διενήργησε την έρευνα στο δήμο Θεσσαλονίκης και συνέταξε το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στα ταμεία του δήμου από την υπόθεση της υπεξαίρεσης είναι 51,4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει το δικαστήριο είναι το ακριβές ποσό το οποίο υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ως βάση «εκκίνησης» θεωρείται το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία προσκομίστηκαν πλαστά παραστατικά από το φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» στην υπόθεση Παναγιώτη Σαξώνη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Χασδάι Καπόν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου παρενέβη λέγοντας ότι, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, «το ύψος της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21,3 εκατομμύρια ευρώ». Οι ερωτήσεις προς την οικονομική επιθεωρήτρια αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατεύθυνση να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της υπεξαίρεσης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο «έβγαιναν» από το ταμείο τα μετρητά που έπαιρνε ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η γνωριμία με τους γονείς του
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η γνωριμία με τους γονείς του
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ