2012-12-02 12:01:55
Φωτογραφία για Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Λες Σάνον
Διαβάστε το αφιέρωμα του Sport24.gr για τον Λες Σάνον, τον Άγγλο τεχνικό του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70 που "έφυγε" από την ζωή σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια. Γιατί ακούστηκε το περίφημο "You 'll Never Walk Alone" στην κηδεία του Πάνε κιόλας πέντε χρόνια ("έφυγε" από τη ζωή στις 2 Δεκέμβρη 2007, ταλαιπωρημένος επί πολλά χρόνια με μία σοβαρή ασθένεια) από την απώλεια του μεγάλου Λες Σάνον.

Στην κηδεία του ακούστηκε το φημισμένο "You 'll Never Walk Alone" μίας και είχε αρχίσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στη Λίβερπουλ, όμως είναι, βέβαιο, ότι αυτό το τραγούδι θα μπορούσε να βγαίνει και από τα στόματα των οπαδών του ΠΑΟΚ, με τον οποίο έγραψε τη δική του ιστορία. Ήταν, άλλωστε, ο άνθρωπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τα πρώτα δύο Κύπελλα Ελλάδας.

Από τη Λίβερπουλ στη Μπέρνλι

Ας δούμε, όμως, συνολικά την πορεία του στο ποδόσφαιρο. Ο γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1926, Λες Σάνον άρχισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στην Λίβερπουλ στο τέλος της περιόδου 1947/48 όταν πήρε τη θέση του απόντα (είχε χάσει μόλις δύο ματς στη σεζόν) Αλμπερτ Στάμπινς σε εντός έδρας με τη Μάντσεστερ Σίτι.


Την επόμενη σεζόν έπαιξε στα πρώτα δέκα παιχνίδια (λόγω του ότι ο Στάμπινς απεργούσε), πέτυχε, όμως, μόλις ένα γκολ στη νίκη με 2-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με αποτέλεσμα να δώσει με τη σειρά του τη θέση του στον Σύριλ Νταν.

Δύο χρόνια μετά, μετακόμισε στη Μπερνλι και έγινε ο βασικός φορ της ομάδας. Ως επιθετικός αγωνίστηκε σε 102 ματς και σημείωσε 31 γκολ. Μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Ρεγκ Ατγουελ το 1954, οπισθοχώρησε ως μέσος και αγωνίστηκε σ' αυτή τη θέση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβρη του 1958 όταν κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας συνολικά 281 εμφανίσεις και 44 γκολ με τη φανέλα της Μπέρνλι.

Η προπονητική καριέρα του Σάνον

Άρχισε να ασχολείται με την προπονητική ως τεχνικός των Νέων της Έβερτον, στην οποία έμεινε τρία χρίνια πριν πάει βοηθός του Μπίλι Ράιτ στην Άρσεναλ και μείνει εκεί μέχρι το 1966. Την τριετία  1966-69 εργάστηκε στη Μπέρι η οποία ταλαντευόταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Τη σεζόν 1969-70 διαδέχθηκε τον Σταν Μόρτενσεν στον πάγκο της Μπλάκπουλ, οδηγώντας την στη δεύτερη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν, όμως, απολύθηκε νωρίς λόγω της κακής πορείας της ομάδας. Κάπου άρχισε η ελληνική περιπέτεια του με πρώτο σταθμό του τον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε πώς περιέγραψε ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης τη συμφωνία με τον Αγγλο τεχνικό στο βιβλίο-αυτοβιογραφία του Γιώργου Κούδα, "Της ζωής μου το παιχνίδι": "Τον Σάνον τον έφερα εγώ ως προπονητή. Μου τον πρότεινε ο Λάμπης ο Τσιριγωτάκης και μάλιστα μου τον σύστησε. Με συμπαθούσε πάρα πολύ ως φίλαθλος και παρακολουθούσε την πορεία που είχα ως παράγοντας. Εγώ λέω στον Λάμπη ότι "ξέρεις, είναι περιορισμένα τα οικονομικά"...

Δεν ξέρω αν ήταν στα τσικό της Λίβερπουλ. Εγώ βασίστηκα στον Τσιριγωτάκη και μάλιστα όταν υπέγραψα το συμβόλαιο, επί χούντας, δεν πήγα καν ούτε εκεί, στην Αγγλία. Είχε εξουσιοδοτηθεί ο πρέσβης μας στο Λονδίνο και υπογράφηκε το συμβόλαιο. Και όταν ήρθε εδώ ο Λες Σάνον, τον αγκαλιάσαμε, το πρώτο διάστημα που ήμουν εγώ. Εκείνη τη χρονιά, όμως, ήταν που έφυγα για να κάνω δική μου επιχείρηση".

Με τον "Δικέφαλο" πέτυχε το ανεπανάληπτο της συμμετοχής σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, στις ισάριθμες περιόδους που έμεινε στην ομάδα. Τους δύο τους κέρδισε και τους δύο τους έχασε. Αναλυτικά:9/6/1971 Στάδιο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1

5/7/1972 Στάδιο Καραϊσκάκη: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-2

17/6/73 Στάδιο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0

16/6/74 Νέα Φιλαδέλφεια: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-2 (3-4 στα πέναλτι).

Το 1973 έφθασε με τον ΠΑΟΚ ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας Λέγκια και Λίον, για να "φρενάρει" πάνω στη μεγάλη  Μίλαν, ενώ την ίδια χρονιά, ο "Δικέφαλος" άγγιξε τον τίτλο.

Κύπελλο κατέκτησε και δύο χρόνια αργότερα με τον Ηρακλή, ενώ εργάστηκε ακόμη  σε Ολυμπιακό, Εθνικό, ΟΦΗ και Αιγάλεω.

Στην επιστροφή του στην Αγγλία έγινε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Λούτον, δεν έκοψε, όμως, δεσμούς με τον ΠΑΟΚ και κυρίως με τους ποδοσφαιριστές της χρυσής δεκαετίας του '70. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί αυτό που είχε αποκαλύψει ο Κούλης Αποστολίδης, σε συνέντευξή του μία μέρα μετά το θάνατο του Σάνον: "Αγάπησε τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ και η περίοδος που έζησε εδώ, ήταν η καλύτερη της ζωής του. Η σύντροφός του μου είπε ότι εκείνο που της ζητούσε τις τελευταίες στιγμές ήταν να του βάλει να ακούσει ελληνική μουσική, μπουζούκι. Ήταν πραγματικά δεμένος μαζί μας".

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προπονητή Λες Σάνον, καλό είναι να θυμηθούμε λόγια του Γιώργου Κούδα για τον Άγγλο τεχνικό με τον οποίο είχε μία ιδιαίτερη σχέση (αρκετές φορές με εντάσεις): "Δεν ήταν απλά ένας καλός προπονητής. Κατά τη προσωπική μου άποψη, επρόκειτο για τον αναμορφωτή του ΠΑΟΚ. Ξέρετε, ο Σάνον έκανε την επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συνδύασε το αγγλικό φλέγμα με το ελληνικό ταλέντο. Γι` αυτό και ο ΠΑΟΚ έκανε τόσο καλή ομάδα και συνδύασε το αποτέλεσμα με το θέαμα. Θυμάμαι πριν από έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Αρίσταρχο Φουντουκίδη. Εμείς δεν συμφωνούσαμε. Παίζαμε με τον αιώνιο αντίπαλό μας και έπρεπε να κερδίσουμε. Ο Αρίσταρχος ήταν απαραίτητος.

Δεν τον σέβονταν απλά, αλλά τον φοβόντουσαν. Πήγαμε λοιπόν κάποιοι παίκτες στον Σεργιαννίδη και του είπαμε ότι δεν γινόταν να μην παίξει ο Φουντουκίδης. Ο Σάνον είχε επηρεαστεί από κάποια πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος. Τελικώς, κατάλαβε ότι είχαμε δίκιο, αν και τότε πέρασε η άποψη της μειοψηφίας.Θεωρώ ότι με τη συμπεριφορά αλλά και τα λόγια του μας γέμιζε με αυτοπεποίθηση σε σημείο να μην φοβόμαστε κάποιον αντίπαλο.

Παίζαμε έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και αντιμετωπίζαμε σπουδαίες ομάδες, όπως ο Αγιαξ, η Λυών". Χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του Σάνον είναι το περιστατικό πριν από τον αγώνα με τον Άγιαξ. Είχε πιάσει τον Κούδα και του είπε να στηθεί μπροστά σε ένα καθρέφτη και να λέει ότι είναι καλύτερος του Κρόιφ. Και όταν το νιώσει να βγει στο γήπεδοΟφείλουμε, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο γιος του Ντέιβ, έχει μακρόχρονη καριέρα ως προπονητής στα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ

Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλος αποφασίζει
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλος αποφασίζει
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ