2012-12-01 11:41:02
Φωτογραφία για Αδιέξοδο με τις διορθώσεις στο φορολογικό
Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις επίμαχες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου... για τα προστατευόμενα τέκνα και την αυτοτελή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από το πρώτο ευρώ.

Στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να αποσύρει τις συγκεκριμένες διατάξεις καθώς εκτίμησε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις που παρουσίασαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν αποτελούν ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων που θα φέρει η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων. Οι διαβουλεύσεις πάντως αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης πρότεινε:

1. Προσαύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% για κάθε παιδί. Σημειώνεται ότι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο
. Το αφορολόγητο αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισόδημα 18.000 ευρώ, το οποίο θα φθίνει όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα και μηδενίζεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ. Με βάση αυτή την πρόταση η έκπτωση για κάποιον με ένα παιδί από 1.950 ευρώ αυξάνεται στα 2.045 ευρώ. Για όσους έχουν δυο παιδιά η έκπτωση θα αυξάνεται κατά 10%, για όσους έχουν τρία κατά 15% και για τις οικογένειες με τέσσερα η έκπτωση θα αυξάνεται κατά 20%.

2. Να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση για τους τόκους των στεγαστικών δανείων για οικογένειες. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει έκπτωση φόρου 10% για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

3. Να υπάρξει ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση νέων ελευθέρων επαγγελματιών (για παράδειγμα έως 30 ετών). Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών ή να επιβαρύνονται με τον μισό φόρο που αντιστοιχεί με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημ. Χατζησωκράτης ζήτησε να παραμείνουν ως έχουν οι σημερινές φορολογικές ελαφρύνσεις για κάθε τέκνο, τουλάχιστον για τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν παιδιά, με τη θέσπιση μιας αφορολόγητης τεκμαρτής οικογενειακής δαπάνης (ανάλογης με τον αριθμό των τέκνων) ή τουλάχιστον που θα φορολογείται με διαφορετικό συντελεστή.

Ως ισοβαρές αντίμετρο και προκειμένου να μην καταργηθεί το αφορολόγητο των τέκνων (για τις παραπάνω τουλάχιστον κατηγορίες) προτείνεται η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αυτής δηλαδή που ξεπερνά τα 2.000.000 - 2.500.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν πολύ χαμηλό το αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ (πολύ περισσότερο τα 50.000 ευρώ) που έχει τεθεί ως πρόταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ