2012-12-01 09:34:07
Φωτογραφία για Χωρίς τον αμετανόητο πατέρα του το αντίο στον Έλληνα 007, Βασίλη Ντερτιλή
Δίχως το τελευταίο αντίο από τον πατέρα του θα κηδευτεί, το Σάββατο το μεσημέρι, ο Βασίλης Ντερτιλής, ο επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο οποίος, μετά από μία τελευταία δύσκολη μάχη, ηττήθηκε και αναχώρησε για την... τελευταία αποστολή.

Ο πατέρας του, όπως ίσως ήδη θα καταλάβατε, δεν είναι άλλος από το συνταγματάρχη της Χούντας και καταδικασμένο σε ισόβια δεσμά Νικόλαο Ντερτιλή, τον τελευταίο από τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες που παραμένει έγκλειστος στον Κορυδαλλό, αφού σταθερά επί δεκαετίες αρνείται να υποβάλει αίτηση χάριτος και ν' αποφυλακιστεί, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρατουμένων του πρωτοπαλίκαρων της χούντας. Μία στάση που κάποιοι -ιδεολογικά προσκείμενοι, προφανώς, στη χούντα- τη χαρακτηρίζουν ηρωική, ενώ μάλλον πρόκειται για γεροντικό πείσμα, που υποδηλώνει ότι ο 91χρονος πλέον Νικόλαος Ντερτιλής παραμένει αμετανόητος ακόμη και στο κατώφλι του θανάτου.


Την ίδια ακριβώς πεισματική στάση κράτησε και σ' αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, αρνούμενος να υπογράψει τη σχετική αίτηση, που θα του επέτρεπε να πάρει τη σχετική άδεια και να παραστεί στην κηδεία του μοναχογιού του.

Επικεφαλής της επιχείρησης "Χρυσόμαλλο Δέρας"

Οι παλαιοί στρατιωτικοί συντάκτες έλεγαν τον Βασίλη Ντερτιλή "Έλληνα 007". Όχι μόνο για το παρουσιαστικό του, αλλά και για τις πολλές μυστηριώδεις αποστολές, που είχε κατά καιρούς αναλάβει.

Ήταν, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το onalert.gr, ο επικεφαλής της επιχείρησης απεγκλωβισμού ομογενών από το Σοχούμι. Η περίφημη επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας", που σχεδόν κάθε φορά που συναντιoύνταν κάποιοι δημοσιογράφοι μαζί του τον έβαζαν να τους τη διηγηθεί, ξανά και ξανά. Και πάντα έμεναν στα σχέδια, ότι πρέπει να γίνει βιβλίο.

Από εκείνες τις διηγήσεις τού "κόλλησαν" και το "007", αφού η συνεργασία του με την τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Βιργινία Τσουδερού, σ' εκείνη την επιχείρηση ήταν ένα ακόμη στοιχείο που θύμιζε τις ταινίες Τζέιμς Μποντ.

Δική του έμπνευση ήταν η ενεργοποίηση ενός Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων, για το οποίο τον στήριξαν Αρχηγοί που πίστευαν σ' αυτόν, με πρώτο το ναύαρχο Χρίστο Λυμπέρη. Ο Βασίλης Ντερτιλής δεν "κουβάλησε" ποτέ την υπόθεση του πατέρα του. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα να μιλήσει γι' αυτό. Είχε καταφέρει, με την παρουσία του, τη συμπεριφορά του και τελικά με τη δράση του, να είναι αποδεκτός απ' όλους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόεδρος των Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βελιγράδι

Μετά από την ενεργοποίηση του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων και τις αποστολές που ανέλαβε σε πάρα πολλές φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη (Βοσνία, Σομαλία, Ερυθραία, αλλά και αλλού), ο Βασίλης Ντερτίλης απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως "ανορθόδοξες" επιχειρήσεις. Υπουργοί Άμυνας τον εμπιστεύονταν τυφλά για θέματα που είχαν να κάνουν με τις περιοχές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τις οποίες τις είχει "περπατήσει" ο ίδιος. Μετά από την κρίση των Ιμίων, ο Βασίλης Ντερτιλής υπέβαλε παραίτηση και ξενιτεύτηκε. Βρέθηκε μεταξύ Αυστρίας, όπου ζούσε με την οικογένειά του, και Βελιγραδίου, όπου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά κι εξελέγη και πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.

Ερχόταν συχνά στην Αθήνα και πάντα συναντούσε κάποιους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ. Οι πληροφορίες που είχε και οι αναλύσεις που έκανε ήταν πάντα ακριβείς και γι' αυτό πολύτιμες. Εκτός από την επιχείρηση στο Σοχούμι, ο Βασ. Ντερτιλής δεν έλεγε πολλά για όλες τις άλλες αποστολές του. Ωστόσο, δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία δεν μπορούν να ξεχάσουν την άνεση με την οποία ο Βασίλης Ντερτιλής προσέγγιζε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες των αντιμαχόμενων πλευρών. Στενή η σχέση του ακόμη και με τον Κάρατζιτς, ενώ ήταν άνθρωπος που τον εμπιστευόταν μέχρι και ο Αρκάν.

Είναι βέβαιο ότι ο Βασίλης Ντερτιλής έζησε μια ζωή κάτι παραπάνω από συναρπαστική κι ενδιαφέρουσα. Δύσκολη σε κάποιες φάσεις, αλλά πάντα συναρπαστική. Έφυγε πολύ νωρίς πηγή: onalert
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (30-11-2012)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (30-11-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ