2012-11-30 21:03:00
Φωτογραφία για Νέα «καρφιά» Τσιάρτα για Μαύρο και Βλάχο
Σπόντες για τις σχέσεις του με τον Θωμά Μαύρο και τον Βαγγέλη Βλάχο «έριξε» για ακόμη μια φορά ο Βασίλης Τσιάρτας.

 Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ μίλησε στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη θητεία του στη θέση του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ. Αναφερόμενος στον -κακό όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- προγραμματισμό του καλοκαιριού, έστρεψε για ακόμη μια φορά τα βέλη του προς τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην προπονητή της ομάδας.

Αρχικά, για τη θητεία του στην ΑΕΚ είπε: «Την περίοδο που ήμουν στην ΑΕΚ έπρεπε να παραμερίσω τα καθήκοντα του μάνατζερ. Και μάλιστα έχασα μεγάλες δουλειές γι' αυτό. Η ΑΕΚ όμως είναι η μόνη μεγάλη ομάδα που έπαιξα στην Ελλάδα και όταν κλήθηκα να βοηθήσω, πήγα αμισθί, για να επιστρέψω κάποια από τα πράγματα που μου έδωσε. Δεν το μετάνιωσα καθόλου και ίσα-ίσα που νιώθω καλά, γιατί βοήθησα να υπάρχει σήμερα η ΑΕΚ
. Ανέλαβα ένα ρόστερ που είχε κόστος 8,7 εκατ. ευρώ και το έριξα στα 3 εκατ. Πρώτος στόχος ήταν να μείνει η ομάδα στη ζωή. Ήθελα να τον πετύχω λοιπόν συνδυάζοντας το χαμηλό μπάτζετ με μια ανταγωνιστική ομάδα που θα είχε προοπτική. Όσοι κρίνουν όμως τον προγραμματισμό της ΑΕΚ θα πρέπει να λένε ότι -εκτός των υπολοίπων δυσκολιών- υπήρχε και ο περιορισμός των μεταγραφικών κινήσεων».

Στη συνέχεια ο Τσιάρτας αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Μαύρο και τον Βλάχο: «Η μόνη εισήγηση που επέμεινα ήταν του Κορδέρο. Είναι ένας παίκτης που τον παρακολουθώ επί τρία χρόνια. Δεν ήταν τυχαίο που τον πρότεινα και ότι έθεσα μέχρι και θέμα αποχώρησής μου αν δεν ερχόταν. Κάποιοι προπονητές στην Ελλάδα δεν έχουν γνώση της αγοράς του εξωτερικού κι αυτό δεν είναι καλό. Γενικά η κατάσταση στην ΑΕΚ ήταν για να φύγω από την τρίτη ημέρα. Παρά την αταξία όμως, έμεινα γιατί ήθελα να κάνω όσο πιο επαγγελματική μπορούσα την ομάδα.

Ο Χιρόσι ήταν άλλος ένας από τους παίκτες που πρότεινα. Είχαμε δει DVD με τον Μαύρο μάλιστα και τον ενέκρινε. Αν είχα επιμείνει, θα τον είχα φέρει. Είχε βάλει 20 γκολ σε 30 συμμετοχές με τη β' ομάδα της Σεβίλλης και -αντίθετα με αυτά που έλεγε ο Βλάχος για να τον απαξιώσει- ήταν καλός με την μπάλα και έπαιζε και έξω από την περιοχή. Αμφιβάλλω αν είδε καν τα DVD που του έδωσα. Από την πρώτη μέρα όμως το είχα πει: Θα πάρουμε αυτούς που μπορούμε και όχι αυτούς που θέλουμε. Πώς θα πάρω τον Μέσι, όταν δεν έχω μαντίλι να κλάψω.

Για να λειτουργήσει καλά μια ομάδα όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Εγώ πήγαινα στα Σπάτα 10 η ώρα το πρωί και έφευγα 11 το βράδυ. Αν με την κατάσταση που υπήρχε, τις ίδιες ώρες περίπου δεν καθόταν και ο προπονητής με τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, πώς θα γίνει; Από την άλλη, ο καθένας ασχολούνταν μόνο με το κομμάτι του. Έκανα εγώ, ας πούμε, διαπραγματεύσεις για τα οφειλόμενα από πέρυσι και την ίδια ώρα έβγαινε ότι "θα πάρουμε τον τάδε". Πώς θα πω εγώ στον παίκτη να διακανονίσει την οφειλή του, αν ακούγεται ότι θα κάνουμε μεταγραφές;

Εμένα μ' ένοιαζε μόνο να επιβιώσει η ΑΕΚ. Αυτά που είπα στη ραδιοφωνική συνέντευξή μου ήθελαν να τα γράψουν πολλοί, αλλά φοβούνταν τον Μαύρο, τον... άσπρο και τον πορτοκαλί. Ανακουφίστηκαν όμως που βρέθηκε κάποιος να τα πει. Όταν είδα ότι πάνε να μου φορτώσουν την κακή βαθμολογική θέση για να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών, έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το επικοινωνιακό κομμάτι υπέρ τους, αλλά οι απαντήσεις -τόσο του Μαύρου, όσο και του Βλάχου- ήταν για γέλια.

Ξαναλέω ότι η μόνη εισήγησή μου απ' αυτούς που πήραμε ήταν ο Κορδέρο. Όλους οι άλλοι που αποκτήθηκαν -είτε τους ξέραμε, είτε τους δοκιμάσαμε. Πέρασαν πάνω από 30 παίκτες από τα Σπάτα για να τους δούμε. Πήραμε τελικά αυτούς που μπορούσαμε. Ενδεχομένως αν είχα εγώ τον τελικό λόγο, να έπαιρνα κάποιες άλλες αποφάσεις. Αυτοί που ήρθαν όμως νομίζω ότι αξίζουν και μπορούν να εξελιχθούν».

Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος για τη δυνατότητα εξέλιξης που έχει το ρόστερ της ΑΕΚ: «Το 90% του ρόστερ μπορεί να παραμείνει. Με μια προϋπόθεση φυσικά. Να έρθει ένας επενδυτής που θα πληρώνει και θα κάνει πλήρως επαγγελματική την ομάδα. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν σήμερα παίκτες στην ΑΕΚ που δεν έχουν λεφτά για να τραφούν σωστά ή για να πληρώσουν τα διόδια. Αυτό τους κάνει ευάλωτους. Αν έρθει νέος ιδιοκτήτης όμως -χωρίς υπερβολές και πολλά λεφτά, αλλά με προγραμματισμό και υπομονή- μπορεί να φτιάξει καλή ομάδα.

Αν βγάλουμε το ματς στην Ξάνθη και το δεύτερο ημίχρονο με τον Λεβαδειακό -το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν αντέχει σε κριτική όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες του- η ΑΕΚ έχασε από λεπτομέρειες και ατομικά λάθη. Υπάρχει μεγάλη ισορροπία στις ομάδες του πρωταθλήματος. Μπράβο, ας πούμε, στον Πανιώνιο για την πορεία του, αλλά αγωνιστικά νομίζω ότι είναι ψηλότερα από εκεί που αξίζει. Το ανάποδο ισχύει για την ΑΕΚ, που δεν έχει ευνοηθεί από την τύχη. Πιστεύω όμως ότι με ένα σερί νικών μπορεί να τα καταφέρει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αλλάξει η ψυχολογία των παικτών και του κόσμου και θα μπορέσει να βγει από τη δύσκολη θέση».

Όσον αφορά την στάση του κόσμου, είπε: «Όταν αγαπάς μια ομάδα και ξέρεις τους λόγους που έφτασε σε δύσκολη φάση, πρέπει να είσαι πάντα κοντά της. Δυστυχώς στην Ελλάδα το 90% αγαπάει τη νίκη. Ο φίλαθλος πρέπει να είναι δίπλα στην ομάδα του και στα καλά και στα κακά. Να αναλογιστεί τι έγινε και έφτασε εκεί, αλλά να την υποστηρίζει πραγματικά. Άλλωστε, όταν είσαι άρρωστος χρειάζεσαι υποστήριξη απ' αυτούς που σ' αγαπάνε...»

Σε ότι αφορά την απόφαση να μην παραμείνουν οι Γεωργέας, Καφές: «Χρειαζόμασταν παίκτες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Ο περιορισμός των κινήσεων όμως μας επέβαλε κάποια ρίσκα. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε κάποιον απ' αυτούς, αλλά δεν γινόταν. Δεν ήθελε κανείς να τους απαξιώσει. Έληξαν, όμως, τα συμβόλαιά τους και στις τρεις κινήσεις που είχαμε δικαίωμα να κάνουμε περιλαμβανόταν και οι ανανεώσεις. Δεν είναι ότι δεν τους χρειαζόμασταν, αλλά έπρεπε να κοιτάξουμε μπροστά».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δουλέψει ως τεχνικός διευθυντής σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό, είπε: «Συζήτηση μπορεί να γίνει με τον οποιονδήποτε. Αν δεν μπορείς να είσαι εκεί που έχεις συνδεθεί, η ζωή συνεχίζεται. Από τη στιγμή που με ενδιαφέρει η δουλειά του τεχνικού διευθυντή, δεν θα πω ποτέ "αφού δεν μπορώ να είμαι στην ΑΕΚ, δεν θα πάω πουθενά". Στα άμεσα σχέδια μου πάντως είναι να βγάλω το δίπλωμα προπονητή. Όχι μόνο γιατί μπορεί να με ενδιαφέρει στο μέλλον, αλλά και διότι θα με βοηθήσει να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο».
aek365
goal24news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ