2012-11-29 19:30:06
Φωτογραφία για Ζει και βασιλεύει η πολιτική διαφθορά στη Γερμανία!
Δάσκαλε που δίδασκες! Πόσες φορές η Άνγκελα Μέρκελ (αλλά και λοιποί Γερμανοί αξιωματούχοι) δε μας έχει κουνήσει το δάκτυλο για τα φαινόμενα διαφθοράς στην εγχώρια πολιτική σκηνή, συνδέοντας τα μάλιστα και με... το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής;

Ε, λοιπόν, φαίνεται πως αν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, θα γίνουμε… ακόμα χειρότεροι! Το λέει, η «Ενδιάμεση Έκθεση Συμμόρφωσης της Γερμανίας» που συνέταξε η Ομάδα Κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Η GRECO, λοιπόν, έβγαλε κίτρινη κάρτα στη Γερμανία κατηγορώντας ότι δεν σημείωσε καμία πρόοδο στην καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων και της δωροδοκίας πολιτικών. Και να φανταστείτε, ότι το Συμβούλιο αποφεύγει την άμεση κριτική στα μέλη της. Απλά, στην περίπτωση της -ατσαλάκωτης ηγέτιδας της Ευρώπης κατά τ’ άλλα- Γερμανίας, έφθασε ο κόμπος στο χτένι με τη διαφθορά των πολιτικών (προσώπων και κομμάτων)!


Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπίστωσε πως η Γερμανία εφάρμοσε μόνο τις 4 από τις 20 οδηγίες για την πάταξη της διαφθοράς, οι οποίες μάλιστα προβλέπονταν στις συμφωνίες που υπέγραψε το 1999 και το 2003 για την αύξηση των ποινών στις δωροδοκίες πολιτικών και για πλήρη διαφάνεια των κομμάτων στις δωρεές άνω των 50.000 ευρώ.

Από τον Κολ στον Σόιμπλε και στον πρόεδρο της Γερμανίας!

Η ιστορία με την πολιτική διαφθορά άρχισε να χτυπά «ταβάνι» τη δεκαετία του ’90, φθάνοντας στο κατώφλι και του μακροβιότερου Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση από την αρχηγία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου παράνομων χρηματοδοτήσεων. Το θέμα μάλιστα άγγιξε τότε και τον νυν υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε!

Λιγότερο από ένας χρόνος έχει περάσει άλλωστε από την αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλο με στεγαστικό δάνειο ύψους 500.000 ευρώ για το εξοχικό του star.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ