2012-11-29 17:33:03
Φωτογραφία για «Καρατομήθηκε» ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας της χώρας Κιμ Γιόνγκ Γκακ, με έναν σκληροπυρηνικό διοικητή του στρατού, ο οποίος ...συνδέεται με τις επιθέσεις που είχαν εξαπολυθεί εις βάρος της Νότιας Κορέας το 2010, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η αλλαγή του υπουργού Άμυνας είναι η πιο πρόσφατη από τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ένα χρόνο πριν.

Ο νέος υπουργός Άμυνας είναι ο Κιμ Κιόκ Σικ, ο οποίος ηγήθηκε των στρατευμάτων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις εναντίον της Νότιας Κορέας το 2010 και για τις οποίες κατηγορείται η Βόρεια Κορέα και ο ίδιος προσωπικά.

Πληθαίνουν έτσι οι υποψίες πως είναι πιθανόν η χώρα να ετοιμάζεται για μια νέα εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Υπενθυμίζεται πως το κλίμα είναι ήδη τεταμένο ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, μετά την απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου τον περασμένο Απρίλιο, περιστατικό που προκάλεσε την επέμβαση του ΟΗΕ και ενέτεινε την εχθροπάθεια ανάμεσα στις δυο χώρες.


Οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν στο «Associated Press» ότι έχουν από καιρό πληροφορηθεί σχετικά με τη συγκεκριμένη κίνηση. Διατήρησαν παρόλα αυτά την ανωνυμία τους, λέγοντας πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα, ώστε να μπορούν να το συζητήσουν επίσημα στα μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι από τη Νότιο Κορέα εξάλλου τονίζουν πως έχουν γνώση για την συγκεκριμένη κίνηση, αλλά δεν αποκάλυψαν κάτι παραπάνω. Επέλεξαν μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ανεπίσημες πηγές, τηρώντας το πρωτόκολλο της κυβέρνησής τους.

Αναλυτές σημειώνουν πως οι κινήσεις αυτές του Κιμ Γιόνγκ Ουν αποσκοπούν στο να αυξήσει την επιρροή του στον πολυπληθή στρατό της χώρας και να ισχυροποιήσει τη εξουσία του. Ο πολυάριθμος στρατός της Νοτίου Κορέας έχει στις τάξεις του 1,2 εκατ. στρατιώτες.

«Ο Κιμ Γιόνγκ Ούν προσπαθεί να βάλει τη σφραγίδα του στον στρατό χτίζοντας πειθαρχία στα στρατεύματα και δημιουργώντας ένταση ανάμεσα στους αξιωματικούς μέσω αυτών των αλλαγών προσωπικού», παρατηρεί ο αναλυτής απ’ το κορεάτικο Ινστιτούτο Ανάλυσης Αμυντικής Στρατηγικής στη Σεούλ, Μπαεκ Σεούνγκ-Γιο.

«Η τοποθέτηση ενός πολεμοχαρούς διοικητή μπορεί επίσης να σημαίνει πως η Βόρεια Κορέα θέλει να δείξει ένα “σκληρό πρόσωπο” προς την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ», ανέφερε ο αναλυτής Χονγκ Χιούν-Ικ από το Ινστιτούτο της Σεγιόνγκ της Νοτίου Κορέας.

Ο Κιμ Κιόκ Σικ γίνεται ο τρίτος υπουργός άμυνας που αναλαμβάνει καθήκοντα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και ανέλαβε την εξουσία ο σημερινός ηγέτης της χώρας, μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.
on-news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ