2012-11-29 14:02:04
Φωτογραφία για ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρκετών Γερμανών αναλυτών, στις Βρυξέλλες δόθηκε μια προσωρινή λύση στο ελληνικό ζήτημα ενώ η οριστική επίλυσή του μετατέθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτή είναι η άποψη και του επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ, όπως τη διατύπωσε μιλώντας προς τη ΝΒ:

«Με τον τρόπο αυτό κερδίσαμε και πάλι χρόνο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει σωθεί τώρα. Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής. Κατά δεύτερον η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να εκπληρώσει τους όρους τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Είναι μεν υπερβολικό να κάνουμε λόγο για τελική διάσωση, ωστόσο βήμα βήμα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά πάντως αυτές τις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:

«Στο πεδίο των περικοπών η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια
. Η χώρα κάνει ήδη περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Τα περιθώρια περικοπών έχουν πλέον εξαντληθεί. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε τώρα περισσότερο, είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς εργασίας και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Τότε θα επενδύσουν οι επιχειρήσεις, τότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και τότε θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα».

Και τώρα μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank είναι αρκετά αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία:

«Επί της αρχής μπορεί να τα καταφέρει. Ειδικά τώρα που επιτέλους η Ελλάδα έλαβε δυο χρόνια παράταση για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σημειώσει και να παρουσιάσει η χώρα επιτυχίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων».

Οι τελευταίες εβδομάδες ωστόσο ανέδειξαν και τις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Την ύστατη στιγμή οι δυο πλευρές κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν έναν κοινό παρονομαστή. Παρελθόν πλέον η διαμάχη τους;

«Όχι ακριβώς», λέει ο κ. Σμίντινγκ. «Θα πρέπει να δούμε τώρα πώς θα κυλήσει πραγματικά αυτό το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, στο οποίο επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο είναι θετικό ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν τελικά επί της αρχής. Διαφορετικά θα μπορούσε να επέλθει καταστροφή όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Αύριο η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να πείσουν με τα επιχειρήματά τους και να επιτύχουν την αναβολή της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τελικά αύριο Παρασκευή

Η πρόταση της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να ψηφιστεί το νέο πακέτο βοήθειας σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, δεν έγινε τελικά αποδεκτή. Αυτό ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής του SPD Τόμας Όπερμαν: «Γι΄ αυτό η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή», όπως είπε.

Ο αρχικός σχεδιασμός των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο προέβλεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για σήμερα Πέμπτη. Εντούτοις, έγινε δεκτό το αίτημα των Πρασίνων να γίνει τελικά την Παρασκευή, προκειμένου να τηρηθεί η τυπική διαδικασία και η κοινοβουλευτική παράδοση που θέλει να μεσολαβούν τουλάχιστον 24 ώρες από τη συζήτηση ενός θέματος στην αρμόδια επιτροπή μέχρι την έγκρισή της στην Ολομέλεια.

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει με

 μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο15 «όχι» στην CDU/CSU

Σε έκτακτη συνεδρίασή της η Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών έδωσε χθες το βράδυ το πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, 15 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας απείχε. Ο αριθμός των «ανταρτών» ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στο επιτελείο της Α. Μέρκελ καθώς πρόκειται για τους «συνήθεις υπόπτους» όπως σημειώνουν αναλυτές: στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες καταγράφηκαν 13 «όχι» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο ίδιος αριθμός βουλευτών είχε καταψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Πριν την χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία, ο Β. Σόιμπλε ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε εκ νέου ότι με τη νέα βοήθεια ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της.

Πώς θα κινηθούν τα λοιπά κόμματα

Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων του υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους, θα υπερψηφίσουν τελικά τη συνέχιση της βοήθειας, όπως φάνηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή τους. Στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, μόλις 8 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ 13 απείχαν. Η Κ.Ο. τάχθηκε υπέρ του πακέτου με "ευρεία πλειοψηφία", δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ομοφωνία υπέρ του νέου πακέτου έδειξε η δοκιμαστική ψηφοφορία στην Κ.Ο. των Πρασίνων ενώ το κόμμα της Αριστεράς θα καταψηφίσει.

Έντονες ζυμώσεις ενόψει της ψηφοφορίας

Για τις έντονες ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων πριν από την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί τελικά την Παρασκευή, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει: «Η ομοφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP), όπως και μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne), είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι αφήνουν μερικές αψιμαχίες να εννοηθεί. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε απορρίπτουν προς το παρόν ένα κούρεμα χρέους με νομικά επιχειρήματα, τα οποία συμμερίζονται και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Στάινμπρουκ με τον Γιούργκεν Τριτίν. Οι εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις διεξάγονται γύρω από επίμαχες λεπτομέρειες αδιαφιλονίκητων μέτρων διάσωσης».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο «αν το κοινοβούλιο ζητήσει περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλάβουν οι βουλευτές όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ή προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να καταστήσουν σαφές γιατί θα ξαναψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά πλειοψηφία υπέρ, μολονότι θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο δεν θα ρίξει φως στην ομίχλη, μέσα στην οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια η Γερμανία και τα κράτη της ευρωζώνης».

Ευρύτερη ομοφωνία απ' ό,τι φαίνεται διακρίνει η SZ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

«Αν επιτρεπόταν στους Γερμανούς πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι, η Ελλάδα θα ήταν χαμένη» σχολιάζει η Saarbrücker Zeitung και επισημαίνει: «Ούτε σεντ για την αναποτελεσματική Αθήνα». Αυτό ζητά η πλειοψηφία στη χώρα. Ωστόσο η αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν επέτρεψε στον λαϊκισμό να εισχωρήσει άμεσα σε αυτό το ζήτημα. Ευτυχώς. Η διάσωση της Ελλάδας είναι ένα οφθαλμοφανές παράδειγμα για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ελίτ».

Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε θέατρο για μία φάρσα, αν μερικές εκατοντάδες βουλευτές ψηφίσουν ‘ναι’, αλλά αντιληφθεί μόνο μία μικρή μερίδα αυτών περί τίνος πρόκειται. (…) Ένα κοινοβούλιο που γίνεται αντικείμενο τέτοιας μεταχείρισης, χάνει σε ισχύ, αυτοπεποίθηση και κύρος».

Προσωρινή ανακούφιση

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι σε περίπτωση που «οι ιδιώτες πιστωτές δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία επαναγοράς χρέους με τον τρόπο που προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα, τότε το χρηματοδοτικό κενό θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο (…) Σε τέτοια περίπτωση θα γίνει εμφανές ότι το πακέτο του Σόιμπλε για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος είναι μακροπρόθεσμα πολύ μικρό. Έτσι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, ως μία από τις πρώτες πράξεις της θητείας της, να καταστρώσει ένα σχέδιο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Τότε, το κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ θα επανέλθει εκ νέου στην ημερήσια διάταξη».

«Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας» σχολιάζει σε τίτλο της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τα νέα μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά δεν επιλύουν τα προβλήματα». Η εφημερίδα διακρίνει ορισμένους κινδύνους στην πορεία εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «ασαφείς» τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και σημειώνει: «Το μεγαλύτερο κίνδυνο συνιστά όμως η θεμελιώδης εξέλιξη της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή πρέπει, μετά από σημαντικές απώλειες στα προηγούμενα τρίμηνα να σταθεροποιηθεί σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση οι υπολογισμοί και τα σχέδια για περιορισμό του χρέους σύντομα θα αποδειχθούν άχρηστα».

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ