2012-11-29 12:51:03
Φωτογραφία για Το μήνυμα των Βρυξελλών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν υπάρχει από την πλευρά της Κομισιόν θέμα για τις προσφορές που κατέθεσαν εταιρείες από τρίτες χώρες για την απόκτηση της ...ΔΕΠΑ, υπό τον όρο ότι οι εταιρείες αυτές συμμορφώνονται πλήρως με τους κοινοτικούς κανονισμούς και με το διαχωρισμό (unbundling). Το σχόλιο αυτό έκανε το στέλεχος της Διεύθυνσης Διευθύντρια Δικτύων και Περιφερειακών αγορών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy), Χρύσα Αργυρίου.

Σύμφωνα με την ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο αριθμός των εταιρειών που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ είναι ικανοποιητικός, ενώ η απουσία ευρωπαϊκών εταιρειών, πρόσθεσε δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κρίση αλλά και στην έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Gazprom

Ειδικά λοιπόν για τις προσφορές που κατέθεσαν οι μη κοινοτικές εταιρείες (Gazprom – Socar) η μοναδική προϋπόθεση που τίθεται από την πλευρά της Κομισιόν είναι η τήρηση των κανονισμών που αφορούν στο τρίτο ενεργειακό πακέτο και ειδικότερα:


• ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τη θυγατρική διαχείρισης των δικτύων ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις τρεις επιλογές διαχωρισμού που προβλέπονται από το τρίτο πακέτο (ιδιοκτησιακός, μοντέλο ISO ή μοντέλο ITO) με την απαραίτητη πιστοποίηση ότι τηρούνται όλες οι προβλέψεις

• και φυσικά η εταιρεία που θα αποκτήσει τη ΔΕΠΑ να είναι αξιόπιστη ώστε να εξυπηρετείται ο βασικός στόχος της κοινοτικής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια τροφοδοσίας.

Κατά τα λοιπά οι όροι του διαγωνισμού καθορίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο, πρόσθεσε η κ. Αργυρίου.

Ελληνικές προσφορές

Πάντως σύμφωνα με το στέλεχος της Κομισιόν, ο αριθμός των εταιρειών που προσήλθαν και κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές δεν είναι μικρός. Δε θα πρέπει να υποτιμούμε και τουλάχιστον η Κομισιόν δεν υποτιμά τις προσφορές που κατατέθηκαν από τις ελληνικές εταιρείες, ανέφερε η κ. Αργυρίου. Η ίδια τόνισε ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, οι ελληνικές προσφορές που κατατέθηκαν για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, μπορούν υπό προϋποθέσεις να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της μεταφοράς του αερίου των κοιτασμάτων αυτών, στις ευρωπαϊκές αγορές και την εξυπηρέτηση του στόχου της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.

Οι δηλώσεις της κ. Αργυρίου, έγιναν μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση – εκτός απροόπτου – από το ΤΑΙΠΕΔ των εταιρειών που τελικώς προκρίνονται στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ (shortlist). Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού τοποθετείται χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Σημειώνεται ότι η ΕΕ εκπροσωπείται με στέλεχός της ως παρατηρητής στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μερική απαγόρευση απόπλου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μερική απαγόρευση απόπλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ