2012-11-29 11:13:34
Φωτογραφία για Γεω - αστροφυσικός περίπατος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο,
Η κατασκευή θα είναι ενιαία, θα έχει δυναμικότητα 90 ατόμων και μία «αίθουσα εκτόνωσης» για ανάπαυση των επισκεπτών

Θερμού Μαρία  

Δημιουργείται νέα αίθουσα για αστρονομική παρατήρηση,

Νέος χώρος για αστρονομική παρατήρηση και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου θα διεξάγονται επιστημονικές παρουσιάσεις, συνέδρια αλλά και ενημερώσεις για τα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, ακραία καιρικά, επιστημονικές ανακοινώσεις) δημιουργείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. 

Στόχος επίσης είναι «η δημιουργία ενός καταστρώματος ερασιτεχνικής αστρονομικής παρατήρησης, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά σήμερα στην Αθήνα», όπως ανέφεραν οι αρχιτέκτονες της μελέτης Βασίλης Γκανιάτσας και Σπύρος Μούντριχας, κατά την παρουσίασή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από όπου και έλαβε έγκριση. 

Με τη μελέτη αυτή άλλωστε αναβαθμίζεται ο χώρος που βρίσκεται μεταξύ του Ιονοσφαιρικού Ινστιτούτου και της γραμματείας του Αστεροσκοπείου, καθώς είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος από τη λατόμευση και τον εκβραχισμό, όπως επίσης και από κάποια πρόχειρα και αντιαισθητικά παραπήγματα.


Η κατασκευή θα είναι ενιαία, θα έχει δυναμικότητα 90 ατόμων και μία «αίθουσα εκτόνωσης» για ανάπαυση των επισκεπτών, η οποία ταυτόχρονα θα αποτελεί και χώρο σύσκεψης του Δ. Σ. 

Η νέα πρόταση είναι ενταγμένη στο έργο του Γεω - Αστροφυσικού Περιπάτου, που ήδη εκτελείται περιλαμβάνοντας την αποκατάσταση και επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων του Αστεροσκοπείου για μουσειακές και εκπαιδευτικές λειτουργίες. 

Να σημειωθεί, ότι η χάραξη του Περιπάτου ακολουθεί τη μορφή σπείρας και στοχεύει στη σύνδεση _νοερώς βέβαια_

των μικρής κλίμακας στροβιλοειδών κινήσεις των ρευστών της Γης με τις μεγάλης κλίμακας κινήσεις στους γαλαξίες! Στο πλαίσιο αυτό πάντα, πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά καθώς και η εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού έξω από «Κτίριο του Χρόνου», από όπου ανακοινωνόταν παλαιότερη η επίσημη ώρα Ελλάδος!

 Να σημειωθεί, ότι για το έργο αυτό αλλά και τη δέσμευση για την ολοκλήρωση της πρότασης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το μετάλλιο Europa Nostra 2010, την ανώτατη ευρωπαϊκή διάκριση για την αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη ευρωπαϊκού μνημείου ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ