2012-11-28 15:24:55
Φωτογραφία για Αυστηρές εντολές στους υπουργούς
Εντολές στους υπουργούς για τήρηση των στοχοχρονοδιαγραμμάτων που καλούνται να θέσουν έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αφού δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup... και τόνισε πως προτεραιότητα πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση, χαρακτήρισε απαραίτητη την αλληλεγγύη και το συντονισμό μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας.


«Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του κάθε υπουργού, το υπουργείο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε τα μέλη της κυβέρνησης πως θα είναι κοντά τους: «Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός», είπε ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το «τιτάνιο έργο που έκανε σε σύντομο διάστημα», αλλά και τους υπουργούς που, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.

«Δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού»

Νωρίτερα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Σαμαρά δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού, με το κυβερνητικό έργο να επικεντρώνεται στους αναπτυξιακούς στόχους, την ανάσχεση της ύφεσης και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Στόχος η ανάσχεση της ύφεσης

Η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της επαναγοράς των ομολόγων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έχουμε ένα νέο πλαίσιο, μία νέα αφετηρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών, γιατί μόνο η ανάσχεση της ύφεσης μπορεί να πείσει τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Αμεσος στόχος τώρα, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να πέσει χρήμα στην αγορά, να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στην αγορά και φυσικά η ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά».

Γι' αυτό, σημείωσε, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδεύεται από τα τρία σύμφωνα, το σύμφωνο ρευστότητας, το σύμφωνο ανασυγκρότησης και το σύμφωνο ανάκτησης αξίας των τραπεζών, για να πάρει, όπως είπε, το δημόσιο αυτά που βάζει στο τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.

Φ. Κουβέλης: Δικαιώθηκε η πολιτική της ΔΗΜΑΡ

Θέμα ανασχηματισμού «δεν μας απασχόλησε ούτε κατ' ελάχιστον», ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο Φώτης Κουβέλης, κατά τις οποίες επανέλαβε ότι «η απόφαση του Εurogroup ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη και πορεύεται σταθερά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει».

Με την απόφαση αυτή, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, επιβεβαιώνεται η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση, για την παραμονή στην Ευρωζώνη, για «να μην περιέλθει η χώρα σε πολιτική αστάθεια και να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί».

Το κυβερνητικό έργο, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση ζητημάτων της κοινωνίας, δημιουργώντας «ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε σε όλα εκείνα που η χώρα θα πάει μπροστά», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του Eurogroup ως «εθνική επιτυχία», στερείται τουλάχιστον σοβαρότητας και δεν μπορεί να αντιστρέψει τη σκληρή πραγματικότητα της πολιτικής του μνημονίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «τεχνητή δόση αισιοδοξίας» δεν βγάζει την κοινωνία από την κρίση και σίγουρα, δεν θα σώσει την κυβέρνηση, όπως δεν έσωσε και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, διαμηνύεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ η χώρα βυθίζεται στη δίνη του παράνομου χρέους», παρατήρησε η Χρυσή Αυγή.

Από τη πλευρά του, το ΚΚΕ κατηγορεί την τρικομματική κυβέρνηση ότι με αβάσιμους πανηγυρισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις επιχειρεί να κρύψει ότι «κλιμακώνει τη σφαγή του λαού μαζί με τους συμμάχους της» και ότι «οξύνονται οι αντιθέσεις εντός της Ε.Ε. για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση τους».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ