2012-11-28 14:39:02
Φωτογραφία για Η παγίδα... στην επαναγορά των ομολόγων
Πόσο θα είναι το κέρδος μας από επαναγορά ομολόγων αξίας ως 30 δισ. ευρώ Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα θεωρείται γενικώς θετική, ωστόσο ο διάβολος για μία ακόμα φορά κρύβεται στις λεπτομέρειες Η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ.ευρώ δημιουργεί ταυτόχρονα πολλά σημεία αστάθειας για την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εταίροι και το ΔΝΤ βάζουν ένα ουσιαστικό εμπόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την πολυπόθητη δόση:

Πρόκειται για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που διακατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές ανά τον κόσμο και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η δόση.

Το σύνολο των ομολόγων που ουσιαστικά μπορούν να αγοραστού ναπό τη χώρα μας είναι αξίας 62 δισεκατομμυρίων.

Από αυτά:

τα 30 δισ. περίπου είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων Funds καιτραπεζών

άλλα 30 δισ. είναι σε ελληνικούς φορείς (τα 17 εξ αυτών σεελληνικές τράπεζες)


περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και άλλους επενδυτές.

Η στόχευση κατά τα λεγόμενα των εμπλεκόμενων στην επαναγορά είναι τα 30 δισ. ευρώ των ξένων επενδυτικών οίκων.

Αυτά τα 30 δισ. είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων. Οι ξένες και τράπεζες και ειδικά τα hedge funds τα αγόρασαν σε τιμές 12% και 16%.

Τον τελευταίο μήνα και ενώ διέρρευσε η πληροφορία για επαναγορά χρέους η τιμή τους υπερδιπλασιάστηκε και την περασμένη Παρασκευή ήταν στο 35%.

Ακόμη και με αυτή την τιμή την οποία καθόρισε το Eurogroupοι επενδυτές αυτοί έχουν ποσοστό κερδών πάνω από 100% αν αναλογιστεί κανείς την αξία στην οποία αγόρασαν το καλοκαίρι, για παράδειγμα.

Έτσι υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους για τη χώρα μας από αυτά τα ομόλογα ακόμη και της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα αυτόθεωρείται απίθανο ότι θα πετύχει στο 100% και έτσι καλό είναι να υπολογίζεται ένα ποσό κοντά στα 3 με 5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση είναι μόνο 10,6 δισ. ευρώ

Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τότε οι εταίροι θα αποφασίσουν αρχικά την εκταμίευση 10,6 δισ. για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια θα εκδώσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Από το νέο έτος και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα επιπλέον 9,3 δισ. υπό τον όρο ότι η χώρα θα εκπληρώνει μια σειρά από μνημονιακά κριτήρια, όπως η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν θεωρεί απαραίτητο όρο.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χωρίς Δώνη η προπόνηση
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χωρίς Δώνη η προπόνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ