2012-11-28 03:13:22
Φωτογραφία για ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς (άρθρο μου στις 05/11/2009 - Τίτλος: Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και τα πυρηνικά του Ιράν)Το Μάρτιο του 2009, συντάχθηκε από το «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών» (CSIS – Center for Strategic & International Studies), στην Ουάσιγκτον, μια ολοκληρωμένη μελέτη με πίνακες και διαγράμματα, που μάλιστα αντίγραφά τους κυκλοφόρησαν κατά χιλιάδες στη Τεχεράνη, και αποτύπωναν ξεκάθαρα την απειλή μιας πιθανής Ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Μάλιστα το συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν πως το Ισραήλ διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα.Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο αρχηγός των Γενικών Επιτελείων Στρατού των ΗΠΑ, Mike Mullen, υπερασπίστηκε το συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας.

Διαβάστε περισσότερα Τον Απρίλιο του 2009, ο πρόεδρος του Ισραήλ Shimon Peres και ο πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu, δήλωσαν ευθαρσώς πως αν μέσω της διπλωματικής οδού δεν εξευρεθεί τελικά η όποια λύση, τότε οι πολεμικές επιχειρήσεις εκ’ μέρος του Ισραήλ θα είναι μονόδρομος
. Την επόμενη των δηλώσεων, ακριβώς ημέρα οι New York Times, δημοσίευσαν τις Ισραηλινές απειλές και μάλιστα επισήμαναν πως οι Ισραηλινοί έχουν δώσει διορία στο πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama να διακόψει τα έργα του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου μέχρι τα τέλη του 2009.

Η Τεχεράνη με τη σειρά της προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του Ισραήλ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να καταδικαστεί το Ισραήλ για «απειλές εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως έχουν αποδοθεί αλόγιστα ευθύνες σε κράτη, αλλά και έχουν διαρρεύσει πληροφορίες από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που τελικά μόνο ακριβής δεν ήταν.Βασιζόμενοι σε αυτή τη λογική, δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεώρησαν τη πιθανότητα η εν’ λόγω μελέτη να είναι…υπερβολική, μιας και μια πιθανή Ισραηλινή επίθεση θα μπορέσει να επιφέρει μικρής κλίμακας καταστροφές και όχι ολοκληρωτικές.Στον αντίποδα των επάνω, το «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών» (CSIS – Center for Strategic & International Studies) των ΗΠΑ, αντέκρουσε τότε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς αντιπαραθέτοντας τη λογική πως για να επιτύχει το Ισραήλ το στόχο του δεν είναι ανάγκη να «ισοπεδώσει» όλο το Ιράν, αλλά να επιτεθεί επιλεκτικά στους παρακάτω, και μόνο αυτούς στόχους:1. Lashkar A’bad, τοποθεσία μυστικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στο Βόρειο Ιράν, κοντά στα τουρκικά σύνορα.2. Tehranb, το κεντρικό εργαστήριο ανάπτυξης ατομικής ενέργειας εξοπλισμών.3. Arak, στο κεντρικό Ιράν, όπου ένα εργοστάσιο ειδικής σημασίας βρίσκεται υπό κατασκευή για την κατασκευή όπλων.4. Isfahan, στο κεντρικό Ιράν, κοντά στο οποίο βρίσκεται και ένας μικρός αντιδραστήρας για τον εμπλουτισμό ουρανίου.5. Natanz, είναι το βασικότερο κέντρο για τον εμπλουτισμό ουρανίου.6. Ardekan, είναι στο νότιο άκρο του Ιράν, όπου βρίσκονται οι περισσότερες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.7. Saghand, βασική πηγή εξόρυξης ουρανίου του Ιράν.8. Bushehr, βρίσκεται στην ακτή του Περσικού Κόλπου και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρα του Ιράν που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία.9. Gachin, είναι κοντά στα στενά του Ορμούζ, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.Επτά μήνες μετά και ενώ λύση δεν έχει εξευρεθεί, το Ιράν συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του,η Ρωσία έχει λάβει ήδη το μήνυμα να μην εξοπλίζει το Ιράν, όπως και ότι το ενδεχόμενο των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του, παραμένει ανοιχτό και στο τραπέζι,μόλις προχθές ολοκληρώθηκαν οι από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις “Juniper Cobra”, μεταξύ των ΗΠΑ και Ισραήλ,ενώ την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως η “US SPR” (US Strategic Petroleum Reserve) που θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στο κόσμο σε έκτακτες περιπτώσεις, περιμένει την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να προμηθεύσει το Ισραήλ με τις ανάλογες αναγκαίες ποσότητες σε πετρέλαιο και καύσιμα.Η αμερικανική “US SPR” έχει στη κατοχή της 727 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα οποία μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πολεμικών επιχειρήσεων. Η Ουάσιγκτον βάση σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη το 1975, μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, δεσμεύεται να προμηθεύσει το Ισραήλ, στο ενδεχόμενο της μιας έστω εκ’ των δύο περιπτώσεων, με όσο πετρέλαιο χρειαστεί για 5 συνεχόμενα χρόνια.

(πριν ξεκινήσω το Geopolitics & Daily News, ήμουν για 20 μήνες συνδιαχειριστής και ο ένας εκ των δύο ιδρυτών του Greek National Pride που δημοσιεύτηκε και το άρθρο τότε - ακολουθεί και το σχετικό link)

http://national-pride.org/2009/11/05/%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%81/#more-9881

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ