2012-11-27 23:10:33
Φωτογραφία για Στο ΣτΕ οι στρατιωτικοί για το νέο μισθολόγιο
• Θα καταθέσουν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά που προκύπτει από τις περικοπές στους μισθούς Αυγούστου-Νοεμβρίου 2012

• Σε ετήσια βάση, θα δουν στην τσέπη τους από 360 έως 13.980 ευρώ λιγότερα

Σάλπισμα… επίθεσης από τους στρατιωτικούς εναντίον του νέου μνημονίου και των περικοπών που περιλαμβάνει στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα των «ειδικών μισθολογίων». Αυτή τη φορά, όμως, η «μάχη» θα δοθεί... στις δικαστικές αίθουσες ενάντια στο «ειδικό φτωχολόγιο», όπως το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, περίπου 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, θα χάσουν από 1 έως 4 μισθούς τον χρόνο, ξεχνώντας τελείως επιδόματα εορτών και αδείας. Και όχι μόνο αυτό: η αναδρομική ισχύ των περικοπών από την 1η Αυγούστου 2012 τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος τη διαφορά!


Το «πυρ ομαδόν» της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερείας Αττικής αφορά κυρίως αυτή την αναδρομική ισχύ του Μνημονίου 3. Με βάσιμα νομικά επιχειρήματα, όπως υποστηρίζουν, αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των αποδοχών για το διάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου2012.

Επ' ευκαιρία, με την προσβολή της απόφασης αυτής, ζητείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει και το ζήτημα αντισυνταγματικότητας στις εν γένει μισθολογικές μειώσεις των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Το ιδανικό θα ήταν να πει ένα ανώτατο δικαστήριο ότι λόγω της φύσης και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων και λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών που έχουν γίνει, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις φεύγουν από την αρχή της αναλογικότητας. Είναι εξόφθαλμα άδικες και άρα αντισυνταγματικές» υποστηρίζει με δηλώσεις του ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Γιώργος Αντωνακόπουλος Το ψαλίδι σε μισθούς και επιδόματα στρατιωτικών και υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας ξεκινά από 6,6% και φτάνει έως 20,3%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε μίνιμουμ μηνιαίες απώλειες 30 ευρώ έως και 1.165 ευρώ στις ανώτατες βαθμίδες. Σε ετήσια βάση, οι ένστολοι θα δουν στην τσέπη τους από 360 έως 13.980 ευρώ λιγότερα. «Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις στα εισοδήματα μας δημιουργούν ανίσχυρους πένητες στρατιωτικούς με συνέπεια τη μετακύληση του όποιου αποτελέσματος στο ηθικό και στο αξιόμαχο του στρατεύματος» λέει στις «6 μέρες» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων Ανέστης Τσουκαράκης και κάνει λόγο για έναν μύθο που έχει δημιουργηθεί από τη Μεταπολίτευση και μετά.

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ο κ. Τσουκαράκης, τεχνηέντως έχει επικρατήσει η ψευδής άποψη ότι οι στρατιωτικοί αμείβονται καλά. Τα στοιχείο που δίνουν οι ενώσεις των στρατιωτικών υπολογίζουν τις πραγματικές εισοδηματικές τους απώλειες από το 2009 έως και το νέο μνημόνιο του 2012, σε ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 60% από τον Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠ.ΟΠ.). «Αυτά τα ποσά για έναν στρατιωτικό που βρίσκεται σε επιφυλακή 365 μέρες τον χρόνο. Ναι, αναγκαζόμαστε πλέον να διαβιώνουμε αναξιοπρεπώς» τονίζει ο Ανέστης Τσουκαράκης.

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ και ο νομικός που χειρίζεται την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας Γιώργος Αντωνακότουλος, η επίθεση στα εισοδήματα των στρατιωτικών αναδεικνύει το ρόλο που καλείται να παίξει ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας αρκετά «φρέσκος» συνδικαλισμός που συνάντησε και αρκετές ενστάσεις και μέσα στο Σώμα. Μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2012, ο Άρειος Πάγος έδωσε τελεσίδικα το πράσινο φως στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να συνιστούν και να εγγράφονται σε σωματεία. Η «περιπέτεια» είχε ξεκινήσει από το 2005, όταν 20 αξιωματικοί κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση αναγνώρισης της «Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων» Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση πρωτοβάθμιων σωματείων στις 13 καλλικρατικές περιφέρειες. Οι ενώσεις σε Αττική, Θεσσαλία και Κρήτη έχουν κιόλας στο χέρια τους την απαιτούμενη απόφαση δικαστηρίου για τη λειτουργία τους.

Επόμενο βήμα για τους στρατιωτικούς είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων, που θα λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο όργανο. Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργεί ως ένα «μεταβατικό στάδιο» συνδικαλισμού. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανέστης Τσουκαράκης, οι στρατιωτικοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δηλώνει, δε, έτοιμος να διεκδικήσει δικαστικά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ό,τι αναλογεί στον ίδιο και τους συναδέλφους του.

(6 ΗΜΕΡΕΣ 27/11/2012 – ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΡΥΛΛΑ – [email protected])

http://staratalogia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1812.html 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ